GD1 - Pas een klokregeling toe op het ventilatiesysteem

Laatst gecontroleerd op:
1 november 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Soms staat het ventilatiesysteem onnodig aan, bijvoorbeeld buiten werktijd. Dan stroomt er koude buitenlucht binnen, waardoor de temperatuur binnen harder zakt dan wanneer de ventilatie uitgeschakeld is. Het uitschakelen van de ventilatie buiten werktijden bespaart energie. Gebruik daarom een regeling met tijdsturing op een ventilatiesysteem met mechanische toevoer en/of afvoer.

  Het aan- en uitzetten van een mechanisch ventilatiesysteem kan met een tijdschakelaar. De tijdschakelaar stelt u in op de werktijden. Zorg dat de ventilatie ongeveer een half uur ingeschakeld is voordat de eerste werknemers het gebouw binnenkomen.

  Huidige situatie

  Er is een ventilatiesysteem aanwezig waarbij geen sturing op basis van ingestelde tijden wordt toegepast.

  Herkenning

  Een tijdschakelaar kan digitaal of analoog zijn. Meestal zit deze schakelaar in de besturingskast van de luchtbehandelingskast. De tijdschakelaar kan echter ook in het gebouwbeheersysteem zijn opgenomen. Het is goed mogelijk dat er voor het gebouwbeheersystemen bij de aansturingskast een schermpje aanwezig is waar de ingestelde tijden op te zien zijn.

  Uitvoering

  Naast de tijdsturing kan ook een overwerktimer geplaatst worden. Het personeel kan dan zelf de ventilatie aanzetten voor een extra periode buiten de ingestelde werktijden. Een overwerktimer werkt als een kookwekker. Aan het eind van de periode gaat de ventilatie vanzelf weer uit.

  Doelmatig beheer en onderhoud

  Laat jaarlijks het ventilatiesysteem (inclusief de tijdschakeling) inspecteren en onderhouden. Controleer daarnaast minimaal jaarlijks of de ingestelde tijden nog correct zijn. Zo zorgt u voor optimale werking van de tijdsturing.

  Economische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Technische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Ja

  Alternatieve maatregel

  Pas in een ventilatiesysteem met mechanische toevoer en afvoer sturing van de ventilatie toe op basis van CO2-meting in verschillende zones. Door in een ventilatiesysteem met mechanische toevoer en afvoer sturing van de ventilatie toe te passen op basis van CO2-meting in verschillende zones wordt nog meer energie bespaard. De investering van deze maatregel is wel hoger.

  Bent u tevreden over deze pagina?