GD4 - Vervang indirect gedreven IE1-slakkenhuisventilatoren door direct gedreven ventilatoren

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Ventilatoren worden aangedreven door een direct of indirect aangedreven motor.

Bij een direct gedreven motor zit de motor in de ventilator zelf. De motor zit in het midden van de waaier. Deze ventilator wordt ook wel een plugfan genoemd. Wanneer de motor gaat draaien, draait de waaier ook.

Indirect gedreven slakkenhuisventilatoren worden in beweging gebracht door een snaar of riem. Deze snaar staat in verbinding met de motor van de ventilator. De snaar zorgt dat de waaier gaat draaien.

Het vervangen van de indirecte snaaraandrijving verbetert het rendement. Hierdoor verbruikt een direct gedreven ventilator minder energie dan een slakkenhuisventilator. Vervang daarom in de luchtbehandelingskast de ventilatorsectie met indirect gedreven IE1-, IE2, en IE3-slakkenhuisventilatoren door een ventilatorsectie met direct gedreven ventilatoren.

Huidige situatie

Er zijn in de luchtbehandelingskast één of meerdere indirect gedreven slakkenhuisventilatoren met IE1-motor aanwezig.

Herkenning

 • Ventilatoren bevinden zich in de ventilatorsectie in de luchtbehandelingskast. De klasse van de motor leest u af op het metalen specificatieplaatje dat op de motor zit.
 • Slakkenhuisventilatoren kunt u herkennen aan de vorm van de ventilator, deze lijkt op een slakkenhuis. Deze ventilatoren zijn vaak dwars op de luchtstroom geplaatst. In de ventilatorsectie zit vaak één grote slakkenhuisventilator.
 • Direct gedreven ventilatoren hebben geen slakkenhuisvorm. Ook staan de ventilatoren in de richting van de luchtstroom. Vaak zitten er meerdere kleine direct gedreven ventilatoren in de ventilatorsectie.

Uitvoering

 • Om de slakkenhuisventilatoren te vervangen is vervanging van de gehele ventilatorsectie nodig. U kunt dan een direct gedreven ventilator terugplaatsen. 
  Een sectie met een slakkenhuisventilator heeft vanwege de snaaraandrijving een grotere afmeting dan een sectie met direct gedreven ventilatoren. Direct gedreven ventilatoren passen dus in de luchtbehandelingskast die er al is.
 • U mag ook IE4-slakkenhuisventilatoren vervangen door direct gedreven ventilatoren. Een aanvulling op het vervangen van de slakkenhuisventilator is het plaatsen van een systeem met warmteterugwinning. Het is dan belangrijk dat er een balansventilatie-systeem is met toevoer en afvoer.

Relevante regelgeving

De Europese Unie stelt eisen aan nieuwe elektromotoren. Elektromotoren met een vermogen:

 • van 120 tot 750 W moeten voldoen aan de IE2 norm.
 • van 750 W tot 75 kW moeten voldoen aan de IE3 norm.
 • van 75 kW tot 200 kW moeten voldoen aan de IE4 norm.
 • vanaf 200 kW moeten voldoen aan de IE3 norm.

Een ventilatorsectie met direct gedreven ventilatoren voldoet normaliter aan de IE4 norm (of hoger).

Doelmatig beheer en onderhoud

Zorg voor een doelmatig gebruik van ventilatoren:

 • Controleer (minimaal) jaarlijks de werking van de slakkenhuis- of direct gedreven ventilatoren. Vervang onderdelen waar nodig.
 • Controleer (minimaal) jaarlijks of de afstellingen van de ventilatoren nog optimaal is. Stel bij waar nodig.

Economische randvoorwaarde

Zelfstandig moment: Bij meer dan 2.900 draaiuren van de ventilator per jaar.

Technische randvoorwaarde

Het vermogen van de ventilator is ten minste 5,5 kW.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?