GE2 - Gebruik waterbesparende douchekoppen

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Een waterbesparende douchekop gebruikt minder water dan een gewone douchekop. Een gewone douchekop geeft 9 liter water per minuut of meer. Een waterbesparende douchekop geeft maximaal 6 liter water per minuut. Er zijn zelfs waterbesparende douchekoppen die ongeveer 4 liter per minuut geven. Voor een douchebeurt is dan minder warm water nodig. Er hoeft daardoor minder water verwarmd te worden. Dit bespaart energie. Ook bespaart het drinkwater.

Huidige situatie

De douches hebben geen waterbesparende douchekop.

Herkenning

Een waterbesparende douchekop heeft kleinere openingen dan een gewone douchekop. Daardoor ontstaat er een hogere weerstand. De kleinere stralen zijn daardoor krachtiger. Dit zorgt ervoor dat het douchecomfort vergelijkbaar is met een gewone douchekop.

Uitvoering

Een waterbesparende douchekop is eenvoudig zelf te plaatsen.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een warmteterugwinningssysteem uit het douchewater. Het gebruikte douchewater warmt het koude douchewater op. Zo hoeft er minder opgewarmd water gemengd te worden met het koude douchewater. Er hoeft daardoor minder water verwarmd te worden. Dit bespaart energie.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleer regelmatig de instellingen van het warmtapwatersysteem en voer regelmatig onderhoud uit aan kranen, kleppen en warmtapwaterinstallaties.

Economische randvoorwaarde

Zelfstandig moment: Bij een gemiddeld gebruik van meer dan 6 douchebeurten per week.

Voor Glastuinbouw

Bij een gemiddeld gebruik van meer dan 9 douchebeurten per week.

Technische randvoorwaarde

Door toepassing van de waterbesparende douchekop komt het tapdebiet bij systemen zonder voorraadvat niet onder de tapdrempel van het tapwatertoestel.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Alternatieve maatregel

Gebruik bij douches een doorstroombegrenzer. Toepassing van een doorstroombegrenzer (perlator) beperkt de waterstroom naar de douchekop. Hierdoor wordt minder warm water gebruikt.

Bent u tevreden over deze pagina?