GF1 - Pas een regeling toe op de verlichting, zodat deze buiten gebruikstijden niet onnodig brandt

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Vaak staat de verlichting in een gebouw onnodig aan. U kunt met verschillende technieken in het gebouw de verlichting automatisch schakelen. De verlichting staat hierdoor buiten gebruiksperiodes minder vaak aan. Zo bespaart u energie.

Hieronder staan regelingen die vaak worden gebruikt:

  • Aanwezigheidsdetectie. Een sensor merkt de aanwezigheid van mensen op. Dit is een infraroodsensor of akoestische sensor.
  • Een infraroodsensor ziet schommelingen in menselijke warmtestraling. Zo bepaalt de sensor of er mensen aan- of afwezig zijn. Sensoren zien bewegingen loodrecht of onder een hoek ten opzichte van de sensor.
  • Een akoestische sensor ziet de verandering van echo’s in een ruimte. Zo bepaalt deze sensor of er mensen aanwezig of afwezig zijn.
  • Tijdgestuurde regeling. De verlichting wordt centraal uitgeschakeld op ingestelde tijdstippen. Bijvoorbeeld aan het einde van de werkdag.
  • Centraal aan- en uitzetten met veegschakeling. De verlichting wordt centraal uitgeschakeld, bijvoorbeeld aan het einde van de werkdag. Een handschakelaar kan de verlichting in de ruimte met de veegschakeling weer aanzetten. De handschakeling ‘overruled’ dus de centraal uitgezette verlichting.

Huidige situatie

De verlichting brandt onnodig buiten gebruikstijden.

GF1 Pas een regeling toe op de verlichting - EML

Herkenning

Een aanwezigheidssensor herkent u aan de sensor die in het plafond zit, deze is vaak rond en zit dan op een centrale plek. De sensor kan ook aan de muur hangen, vaak in een vierkante behuizing in een hoek. Ze kunnen aangesloten worden per armatuur of op een groep armaturen. In grote ruimten is de verlichting meestal in delen schakelbaar. Bijvoorbeeld een lichtpatroon in een magazijn per gangpad.

De veegschakeling ziet er in de ruimten uit als een lichtknopje. Daarnaast is er een centrale voorzien voor de tijden waarop 'geveegd' wordt. Een overwerktimer lijkt op een kookwekker. Deze zit in de ruimtes waar de verlichting langer aan kan staan.

Uitvoering

Plaats de verschillende regelingen op een logische plek in het gebouw. Soms moet u een aanwezigheidssensor voor de armaturen in een vochtige ruimte plaatsen. Dan moeten de sensor en het armatuur 'spatwaterdicht' zijn (IP 44 of 54).

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleer dagelijks bij het verlaten van het pand of alle verlichting die uit kan ook is uitgezet.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?