GF15 - Vervang vluchtwegsignaleringsarmaturen met TL8-buizen of spaarlampen door ledarmaturen

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
13 oktober 2023

Vluchtwegen zijn verlicht en aangeduid met vluchtwegsignaleringsarmaturen. Deze geven vluchtwegen en uitgangen aan, voor als u in een noodsituatie het gebouw moet verlaten. De armaturen zijn voorzien van een (groen) pictogram en moeten continu branden. Wanneer de vluchtwegsignaleringsarmaturen tl-buizen of spaarlampen hebben, moet u deze vervangen door ledarmaturen.

  Led staat voor Licht Emitterende Diodes. Ledlampen geven evenveel licht als andere soorten verlichting, maar doen dat met minder vermogen. Daardoor is er minder stroom nodig om de ruimte te verlichten, zo bespaart u energie. Ook geeft de lamp minder warmte af aan de ruimte.

  Ledlampen hebben ook andere voordelen in vergelijking met normale verlichting, zoals:

  • Ledlampen gaan langer mee dan andere lampen.
  • Ledlampen zijn onderhoudsarm.
  • Wanneer u een ledlamp aanzet, gaat deze gelijk zonder te knipperen aan.
  • Als een ledlamp kapotgaat, schakelt deze direct uit en verbruikt dus niet onnodig stroom.
  • Ledlampen kunnen goed tegen trillingen en schokken.

  Huidige situatie

  Er zijn vluchtwegsignaleringsarmaturen met TL-buizen of spaarlampen aanwezig.

  Herkenning

  Ledlampen zijn lastig te onderscheiden van normale verlichting. Dit komt omdat ze vaak een melkwit laagje hebben op het glas van de lamp. Ledlampen kunnen ook als buizen zijn uitgevoerd. Dit geldt alleen voor binnenverlichting. Bij nieuwere ledlampen zijn de lamp en het armatuur vaak samengevoegd. De lampen zijn dan los niet meer vervangbaar en u moet dan de armaturen vervangen. Omdat de lampen lang meegaan is dit niet vaak nodig.

  Uitvoering

  Wanneer u nieuwe vluchtsignaleringsarmaturen plaatst, is het belangrijk dat de lampen evenveel licht geven. Een standaard vluchtwegsignaleringsarmaturen staat altijd aan. Daarom moet u er jaarlijks een nieuwe lamp in plaatsen. Ledverlichting bespaart dus op onderhoud en vervangingskosten.

  Vluchtsignaleringsarmaturen met pictogrammen moeten volgens de wet altijd goed zichtbaar zijn. Ook moeten ze altijd branden wanneer personen in het gebouw zijn. De noodverlichting moet voldoen aan NEN-EN 1838.

  Relevante regelgeving

  Er is een Europese Ecodesign richtlijn voor verlichting (EU 2019/2022). Hierin staan eisen over de energie-efficiënte van verlichting. Voor vluchtwegsignalering gelden deze eisen niet.

  Doelmatig beheer en onderhoud

  Zorg voor een doelmatig gebruik van ruimteverlichting:

  • Controleer jaarlijks armaturen, lampen, reflectoren en bijhorende schakelingen en regelingen. Vervang bij niet-correcte werking de armaturen of onderdelen ervan.
  • Maak jaarlijks de armaturen, lampen, reflectoren en eventuele sensoren schoon.
  • Vervang defecte lampen.

  Economische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Technische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Nee

  Bent u tevreden over deze pagina?