GF5 - Vervang gasontladingslampen door ledlampen

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Wanneer de huidige lampen geen ledlampen zijn, vervang deze dan door ledlampen. Lampen die u moet vervangen door ledlampen zijn spaarlampen, halogeenlampen, gloeilampen en gasontladingslampen.

Led staat voor Licht Emitterende Diodes. Ledlampen geven evenveel licht als andere soorten verlichting maar doen dat bij een lager vermogen. Daardoor is er minder stroom nodig om de ruimte te verlichten, dat bespaart energie. Ook geeft de lamp minder warmte af aan de ruimte.

Ledlampen hebben ook andere voordelen in vergelijking met normale verlichting, zoals:

  • Ledlampen gaan langer mee dan andere lampen.
  • Ledlampen zijn onderhoudsarm.
  • Wanneer u een ledlamp aanzet, gaat deze gelijk zonder te knipperen aan.
  • Als een ledlamp kapotgaat, schakelt deze direct uit en verbruikt dus niet onnodig stroom.
  • Ledlampen kunnen goed tegen trillingen en schokken.

Huidige situatie

Er zijn armaturen met één van de volgende gasontladingslampen aanwezig: kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI.

Herkenning

Halogeenlampen en gloeilampen zijn beiden te herkennen aan een gloeidraadje waar het licht vanaf komt. Beide typen lamp worden snel erg warm als ze zijn ingeschakeld. Spaarlampen bestaan uit kleine opgevouwen tl-buisjes. Soms zijn deze direct te zien en soms niet. Ze hebben dan een glazen omhulsel hebben die voorzien is van een melkwit laagje.

Ledlampen zijn lastig te onderscheiden van normale verlichting. Dit komt omdat ze vaak een melkwit laagje hebben op het glas van de lamp. Bij de productinformatie op de lampvoet of de verpakking is aangegeven welk type lamp het is.

Bij nieuwere ledlampen zijn de lamp en het armatuur vaak samengevoegd. De lampen zijn dan los niet meer vervangbaar en dus moet u bij een kapotte lamp de gehele armatuur vervangen. Omdat de lampen lang meegaan is dit niet vaak nodig.

Uitvoering

Het is belangrijk dat de bestaande armaturen geschikt zijn voor ledlampen. Bij spaarlampen, halogeenlampen en gloeilampen is het vaak mogelijk om een-op-een een ledlamp met gelijke fitting in de armatuur te plaatsen. Voor gasontladingslampen verschilt het per armatuur of vervanging op deze manier mogelijk is. Wanneer u nieuwe ledlampen plaatst, is het belangrijk dat de lampen evenveel licht geven.

Relevante regelgeving

Er is een Europese Ecodesign richtlijn (EU 2019/2022) voor verlichting. Hierin staan eisen over de energie-efficiëntie. Naast gloeilampen worden ook halogeenlampen en fluorescentielampen zoals spaarlamp, pl-lamp en tl-buis uitgefaseerd.

Vanaf 2021 mogen er in de Europese Unie geen spaarlampen meer gemaakt of op de markt gebracht worden. Voor gloeilampen geldt dit al sinds 2012 en voor halogeenlampen (voor verschillende lamptypen) vanaf 2016. Bestaande voorraden mogen nog wel verkocht worden.

De verschillende lamptypen voldoen niet meer aan de minimale efficiëntie-eisen. Ledverlichting voldoet wel aan de eisen en is daarom een logisch alternatief.

Doelmatig beheer en onderhoud

Zorg voor een doelmatig gebruik van ruimte- en buitenverlichting:

  • Controleer jaarlijks armaturen, lampen, reflectoren en bijhorende schakelingen en regelingen. Vervang bij niet-correcte werking de armaturen of onderdelen ervan.
  • Maak jaarlijks de armaturen, lampen, reflectoren en eventuele sensoren schoon.
  • Vervang defecte lampen.

Economische randvoorwaarde

Zelfstandig moment: Bij meer dan 1.000 branduren per jaar.

Technische randvoorwaarde

De bestaande armaturen zijn geschikt voor ledlampen, waardoor de lampen één-op-één vervangbaar zijn.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Alternatieve maatregel

Vervang de armaturen door armaturen met ledlampen. In plaats van het vervangen van alleen de lamp kan ook de complete armatuur vervangen worden.

Bent u tevreden over deze pagina?