GF8 - Vervang wandarmaturen met spaarlampen door ledwandarmaturen

Gepubliceerd op:
3 oktober 2023
Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023

Een wandarmatuur is een lamp die aan de muur hangt. Wandarmaturen kunnen spaarlampen of halogeenlampen bevatten. In dat geval vervangt u deze lampen door ledlampen.

   Led staat voor Licht Emitterende Diodes. Ledlampen geven evenveel licht als andere soorten verlichting maar doen dat met minder vermogen. Daardoor is er minder stroom nodig om de ruimte te verlichten, zo bespaart u energie. Ook geeft de lamp minder warmte af aan de ruimte.

   Ledlampen hebben ook andere voordelen in vergelijking met normale verlichting, zoals:

   • Ledlampen gaan langer mee dan andere lampen.
   • Ledlampen zijn onderhoudsarm.
   • Wanneer u een ledlamp aanzet, gaat deze gelijk zonder te knipperen aan.
   • Als een ledlamp kapotgaat, schakelt deze direct uit en verbruikt dus niet onnodig stroom.
   • Ledlampen kunnen goed tegen trillingen en schokken.

   Huidige situatie

   Er zijn wandarmaturen met spaarlampen aanwezig.

   GF8-GF9-Vervang-wandarmaturen-met-spaarlampen-en-halogeenlampen-door-wandarmaturen-met-LED

   Herkenning

   Halogeenlampen en gloeilampen zijn beiden te herkennen aan een gloeidraadje waar het licht vanaf komt. Beide typen lamp worden snel erg warm als ze zijn ingeschakeld. Spaarlampen bestaan uit kleine opgevouwen tl-buisjes. Soms zijn deze direct te zien en soms niet. Ze hebben dan een glazen omhulsel hebben die voorzien is van een melkwit laagje.

   Ledlampen zijn lastig te onderscheiden van normale verlichting. Dit komt omdat ze vaak een melkwit laagje hebben op het glas van de lamp. Bij de productinformatie op de lampvoet of de verpakking is aangegeven welk type lamp het is.

   Bij nieuwere ledlampen zijn de lamp en het armatuur vaak samengevoegd. De lampen zijn dan los niet meer vervangbaar en dus moet u bij een kapotte lamp de gehele armatuur vervangen. Omdat de lampen lang meegaan is dit niet vaak nodig.

   Uitvoering

   Plaatst u nieuwe ledarmaturen, dan is het belangrijk dat de lampen evenveel licht geven. Ook ledlampen kennen verschillende uitvoeringen met verschillende lichtkleuren. Controleer daarom of de lichtkleur ongeveer gelijk is aan de oude verlichting.

   Een alternatieve optie is alleen de lamp vervangen – in plaats van de gehele armatuur. Het is dan wel belangrijk dat de bestaande armaturen geschikt zijn voor ledbuizen of -lampen. Soms moet bij spaarlampen ook de starter worden vervangen.

   Relevante regelgeving

   Er is een Europese Ecodesign richtlijn (EU 2019/2022) voor verlichting. Hierin staan eisen over de energie-efficiëntie. Naast gloeilampen worden ook halogeenlampen en fluorescentielampen zoals de spaarlamp, pl-lamp en tl-buis uitgefaseerd. Dit geldt ook voor pl-lampen.

   Vanaf 2021 mogen in de Europese Unie geen spaarlampen gemaakt of op de markt gebracht worden. Voor halogeenlampen (voor verschillende lamptypen) geldt dat vanaf 2016. Bestaande voorraden mogen nog wel verkocht worden.

   Deze lamptypen voldoen niet meer aan de minimale efficiëntie-eisen. Ledverlichting doet dat wel en is daarom een logisch alternatief.

   Doelmatig beheer en onderhoud

   Zorg voor een doelmatig gebruik van ruimteverlichting:

   • Controleer jaarlijks armaturen, lampen, reflectoren en bijhorende schakelingen en regelingen. Vervang bij niet-correcte werking de armaturen of onderdelen ervan.
   • Maak jaarlijks de armaturen, lampen, reflectoren en eventuele sensoren schoon.
   • Vervang defecte lampen.

   Economische randvoorwaarde

   Zelfstandig moment: Bij meer dan 3.600 branduren per jaar.

   Technische randvoorwaarde

   Niet van toepassing.

   Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

   Ja

   Bent u tevreden over deze pagina?