GK1 - Breng beweegbare gevelschermen aan, aan de binnenzijde van de lichtdoorlatende tuinbouwkas

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Het gevelscherm wordt geplaatst in de buitengevels van de kas. Dit betreft transparante (niet verduisterende) doeken. Als de temperatuur buiten lager is dan binnen en er is geen zonstraling, wordt het scherm gesloten. Als er wel zonstraling is, is het sluiten van het scherm afhankelijk van de teelt en sterkte van de zonstraling. Voordeel van een transparant scherm, is dat dit een hogere lichtdoorlatendheid heeft, waardoor het vaker dicht kan. Door het gevelscherm te gebruiken, kan er energie worden bespaard, met behoud van voldoende temperatuur in de kas.
 

  Het scherm kan op 2 manieren worden opgehangen:

  • Gevelscherm, per gordingveld wordt er aan de gording een oprolbaar scherm opgehangen.
  • Twinrol, aan de onderzijde van de tralie wordt een verticaal scherm opgehangen met een middenas met aandrijving die 'mee omhoog rolt'.

  Herkenning

  Er zijn 2 soorten schermen: gevelschermen en twinrol-schermen. Ze zijn altijd bevestigd aan de binnenkant van de buitengevels van de kas en ze zijn transparant. Ze zijn beweegbaar en kunnen omhoog en omlaag worden gedaan.

  Huidige situatie

  De gevel is voorzien van enkellaags glas en er is geen gevelscherm aanwezig.

  Uitvoering

  Het is belangrijk dat er voldoende ruimte in de kas is om het scherm te plaatsen. Ook is het belangrijk dat de constructie van de kas over voldoende trekkracht beschikt om de krachten van de scherminstallatie op te vangen. Dit kan bij oude kassen die niet doorgerekend zijn voor scherminstallaties een probleem zijn. Naast scherminstallaties als trekdraden-systeem kan er als alternatief gekeken worden naar een trek-duw-systeem een dergelijke installatie geeft minder zware reactiekrachten op de kasconstructie, maar dit vraagt wel een andere investering.

  Relevante regelgeving

  Niet van toepassing

  Doelmatig beheer en onderhoud

  • Geef het scherm jaarlijks een onderhoudsbeurt.
  • Maak het scherm regelmatig schoon.

  Economische randvoorwaarden

  • Zelfstandig moment: bij een gasgebruik van ten minste 21 m³ per m² kasoppervlak per jaar.
  • Natuurlijk moment: bij een gasgebruik van ten minste 11 m³ per m² kasoppervlak per jaar.

  Technische randvoorwaarden

  Er moet voldoende ruimte zijn om het scherm te plaatsen en de kasconstructie moet over voldoende draagkracht beschikken.
  De kas wordt verwarmd door middel van een verwarmingsketel.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Ja

  Alternatieve maatregel

  Breng aan de binnenzijde van de kasgevel een (tijdelijke) lichtddoorlatende folie aan, waardoor de isolatiewaarde van de gevel wordt vergroot.

  Bent u tevreden over deze pagina?