GK2 - Vervang de kasgevel met enkel glas door een gevel met kanaalplaten

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Het nut van isolerende beplating op de gevels in een tuinbouwkas is hoofdzakelijk energiebesparing. De isolerende beplating heeft een hogere isolatiewaarde dan enkelglas gevels, waardoor er minder warmte verloren gaat en er minder energie nodig is om de kas te verwarmen.

 

  Huidige situatie

  De gevel is voorzien van enkellaags glas en er is geen gevelscherm aanwezig.

  Verschillende mogelijkheden

  Er zijn meerdere opties die hieronder nader zijn toegelicht. Toepassing van kanaalplaten (of SDP-platen) is het breedst toepasbaar.

  SDP- of kanaalplaten

  Deze platen zijn gemaakt van kunststof en hebben minimaal 2 lagen met kanalen er tussen. De platen zijn zo opgebouwd dat ze een isolerend effect hebben. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de kas. SDP-platen zijn wel transparant, maar ze houden wel licht tegen. De teelt moet bovendien geschikt zijn voor het specifieke lichtspectrum dat door de platen wordt doorgelaten. SDP-platen worden daarom vaak aan de noordkant van de kas gebruikt of aan de kant waar de bedrijfsruimte is gelegen.

  Sandwichpanelen

  Sandwichpanelen bestaan uit 2 stalen of aluminium panelen met daartussen een laag isolerend materiaal. De panelen hebben een goede isolerende werking en zijn niet licht doorlatend. Ze worden daarom vooral aan de noordkant van de kas gebruikt of aan de kant waar de bedrijfsruimte is gelegen.

  Dubbel glas

  Door de isolerende werking van een stilstaande spouwlaag tussen 2 glaslagen is het warmteverlies lager dan in een enkelglas kas. Nadeel is dat de lichtdoorlatendheid van gewoon dubbelglas lager is dan van enkelglas. Modern dubbel glas heeft een anti-reflectie coating waardoor de lichtdoorlatendheid van modern dubbel glas vergelijkbaar is met die van normaal enkel glas.

  BBBLS-gevel

  Dit is een gevelrenovatie door het verwijderen van de glasgevels met roeden tegen de gevelconstructie. Het aluminium systeem wordt vervangen en de gevel wordt opgebouwd met 2 kunststof foliewanden waarvan de spouw wordt gevuld met lucht en schuim (zeepsop) t.b.v. een hogere isolatiewaarde. Het schuim zorgt voor stilstaande lucht in plaats van wervelende lucht. Het schuim zorgt bij kou voor extra isolatie, bij felle zon wordt juist schaduw gecreëerd. Met BBBLS kun je heel gemakkelijk de perfecte omstandigheden voor je gewassen creëren.

  Herkenning

  SDP-platen

  De platen zijn van kunststof en transparant, ze zijn licht doorlatend, maar houden ook licht tegen, waardoor ze nooit volledig het glas zullen vervangen.

  Sandwichpanelen

  De platen bestaan uit 2 aluminimum panelen, met daartussen een isolerende laag. Ze zijn niet transparant en leverbaar in diverse kleuren.

  Dubbel glas

  Dubbel glas betreft 2 lagen glas, met een stilstaande spouwlaag.

  BBBLS-gevel

  Dit betreft 2 lagen folie gevuld met zeepbellen. De zeepbellen kunnen aan en uit gezet worden en zijn niet altijd zichtbaar.

  Uitvoering

  De kasgevelconstructie moet voldoende draagkracht hebben om de isolerende beplating te kunnen dragen. Tevens moet het lichtspectrum van de beplating geschikt zijn voor de betreffende teelt. De sandwichpanelen en vaak ook de SDP-platen laten vaak onvoldoende licht door om het gewas in de kas goed te laten groeien, dit zorgt ervoor dat deze beplating vaak alleen op plekken wordt bevestigd waar de lichtdoorlatendheid niet belangrijk is of aan de noordkant van het bedrijf waar toch al niet veel licht binnenkomt.

  De gevelprofielen moeten vaak vervangen worden om de beplating of dubbel glas bevestigd te krijgen.

  Relevante regelgeving

  Niet van toepassing

  Doelmatig beheer en onderhoud

  Maak de gevelbeplating jaarlijks schoon.

  Economische randvoorwaarde

  • Zelfstandig moment: bij een gasgebruik van ten minste 19 m³ per m² kasoppervlak per jaar.
  • Natuurlijk moment: bij een gasgebruik van ten minste 11 m³ per m² kasoppervlak per jaar.

  Technische randvoorwaarde

  Het lichtspectrum dat door de beplating wordt doorgelaten moet geschikt zijn voor de betreffende teelt.
  De kasgevelconstructie moet voldoende draagkracht hebben voor de isolerende beplating.
  De kas wordt verwarmd door middel van een verwarmingsketel.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Ja

  Alternatieve maatregel

  Breng aan de binnenzijde van de kasgevel een (tijdelijke) lichtddoorlatende folie aan, waardoor de isolatiewaarde van de gevel wordt vergroot.

  Bent u tevreden over deze pagina?