PA4 - Gebruik hangschakelaars voor het spuitpistool om de afzuiging van de spuitcabine te beperken

Gepubliceerd op:
3 oktober 2023
Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023

De automatische schakeling bestaat uit een haak met een veer waaraan het spuitpistool hangt. Door het ophangen buigt de haak door en activeert de schakelaar. Hierdoor vermindert de afzuiging of schakelt deze zelfs uit. De tijd van de afzuiging is in te stellen. Omdat er minder wordt geventileerd, is er minder verwarming van verse toevoerlucht nodig. Omdat er geen energie nodig is voor de afzuiging, is er energiebesparing.

Huidige situatie

De spuitcabine beschikt over debietregeling, maar is niet voorzien van automatische (hang)schakelingen.

Er is een spuitcabine van 10 m² of groter aanwezig voorzien van mechanische ventilatie inclusief luchtbehandeling. De verwarming van de lucht gebeurt door een gasgestookte ketel.

PA4-hangschakelaar - EML

Herkenning

De schakeling is te herkennen aan de haak waarmee geschakeld wordt. Dit kan door een medewerker eenvoudig worden gedemonstreerd.

Uitvoering

De schakeling legt een link naar de besturingssoftware van de luchtbehandeling. Dit moet uitgevoerd worden door een installateur of in samenspraak met de leverancier van de spuitcabine.

Er is nadraaitijd nodig om alle brandbare en gevaarlijke stoffen uit de cabine af te zuigen. Hou bij het instellen van de tijd rekening met de minimale grenswaarden voor gevaarlijke stoffen en voor veiligheid.

Economische randvoorwaarde

  • Zelfstandig moment: Bij meer dan 1.000 bedrijfsuren van de spuitcabine per jaar.
  • Natuurlijk moment: Bij meer dan 700 bedrijfsuren van de spuitcabine per jaar.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?