PB2 - Pas een vochtsensor inclusief regeling toe in de uittredelucht van droogprocessen

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Bij bepaalde droogprocessen wordt gebruik gemaakt van recirculatie van de drooglucht. Om het vocht (afkomstig van het drogen) af te voeren wordt constant een bepaald deel van de drooglucht gerecirculeerd en de rest ververst. Dit gebeurt door middel van een driewegventiel in het uitgaande droogluchtkanaal. Dit ventiel wordt vaak handmatig ingesteld op een bepaalde verhouding recirculatie/verversing.

Bij bepaalde bedrijfssituaties heeft de droger een verlaagde droogcapaciteit nodig. Bijvoorbeeld bij een gedeeltelijke vulling van de droger of bij het drogen van een product met een lager vochtgehalte. Dan wordt er meer drooglucht ververst – en dus meer verwarmd – dan nodig.

Door in het uitgaande droogluchtkanaal een vochtsensor te plaatsen en het driewegventiel te regelen op het gewenste vochtgehalte van de uitgaande drooglucht, wordt in elke bedrijfssituatie precies voldoende drooglucht ververst. Zo wordt er niet meer drooglucht verwarmd dan nodig.

Huidige situatie

Er is een droogproces aanwezig zonder vochtsensor en bijbehorende regeling voor het recirculeren van drooglucht.

Herkenning

Er is geen vochtsensor aanwezig in het uitgaande droogluchtkanaal.

Het driewegventiel in het uitgaande droogluchtkanaal is niet voorzien van een regelende klepactuator.

Uitvoering

In het uitgaande droogluchtkanaal wordt een vochtsensor geïnstalleerd. Het driewegventiel in het uitgaande droogluchtkanaal wordt voorzien van een regelbare, elektrisch aangedreven actuator. Ook kan deze volledig worden vervangen door nieuw driewegventiel met sturing.

Met een eenvoudige elektronische regelmodule wordt het driewegventiel gestuurd o.b.v. de vochtmeting in het luchtkanaal.

Economische randvoorwaarde

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Bij meer dan 2.000 gebruiksuren van het droogproces.

Technische randvoorwaarde

Het thermisch vermogen van de luchtverhitter is ten minste 50 kWth.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Alternatieve maatregel

Win warmte terug uit de drogerlucht. Door toepassing van een warmtewisselaar kan de ingaande drogerlucht worden voorverwarmd.

Bent u tevreden over deze pagina?