PC2 - Isoleer de wanden van een verwarmd procesbad

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Een ongeïsoleerd procesbad verliest relatief veel warmte. Door het procesbad te isoleren wordt dit warmteverlies voorkomen. Hierdoor bespaart u energie op de verwarming van het procesbad.

Huidige situatie

Er is een procesbad aanwezig waarvan de wanden niet zijn geïsoleerd. Het procesbad wordt verwarmd tot een temperatuurverschil van ten minste 20 °C ten opzichte van de omgeving.

Herkenning

Een ongeïsoleerd procesbad kan gemaakt zijn van beton of andere materialen. Is het beton of constructiemateriaal direct zichtbaar, dan is duidelijk dat deze ongeïsoleerd is. De dikte van de wand kan ook een goede indicator zijn. Een geïsoleerd procesbad heeft namelijk een wanddikte van minstens 10 centimeter.

Uitvoering

Een procesbad is met diverse isolatiemateriaal te bekleden, waarbij buigzaam isolatiemateriaal de beste keuze is. Denk hierbij aan glas- of steenwol met tenminste 50 millimeter dikte of andere isolatiematerialen met een gelijkwaardige isolatiewaarde.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleer minimaal jaarlijks of het isolatiemateriaal (indien zichtbaar) nog op de juiste plek zit en of er schade zichtbaar is. Repareer schade en vervang het isolatiemateriaal waar nodig.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?