PC3 - Dek warme procesbaden af om het warmteverlies te beperken

Gepubliceerd op:
3 oktober 2023
Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023

Een procesbad heeft doorgaans een temperatuur van tussen de 60 °C en 80 °C. De warmte wordt doorgaans geleverd door een gasketel of elektrische verwarmingselementen. Door een procesbad af te dekken voorkomt u verdampingsverlies buiten gebruikstijden. Op deze manier hoeft er minder warmte en minder water te worden toegevoerd naar het procesbad. Dit levert een kostenbesparing op.

Huidige situatie

Het procesbad, gevuld met warm (ongeveer 80 °C) water of waterige vloeistof voor reinigen, spoelen of fluxen, wordt niet afgedekt buiten bedrijfstijden.

Herkenning

Het afdekken gebeurt buiten gebruikstijden. Aanwezigheid van een zeil is een voorwaarde. Er is mogelijk ook een schema waarop zichtbaar is wie op welke dag verantwoordelijk is voor deze taak.

Uitvoering

Afdekken kan met behulp van een zeil of kunststoffolie. Deze bevindt zich vaak op een rol naast het procesbad. Ook harde afdekkingen zoals isolerende platen zijn mogelijk.

Naast de afdekvoorziening is er ook aandacht nodig voor de dagelijkse routine om ervoor te zorgen dat de afdekking op het juiste moment toegepast wordt. Er moet daarom goed naar medewerkers gecommuniceerd worden over het belang van het gebruik van de afdekking. Bij langdurige productie-onderbrekingen moet het procesbad ook worden afgedekt.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleer minimaal jaarlijks of de afdekking nog van goede kwaliteit is en of deze beschadigd is. Controleer daarnaast of het systeem waarmee het afdekken van het bad geborgd wordt goed werkt.

Economische randvoorwaarde

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Het is mogelijk om het verwarmde procesbad meer dan 900 uur per jaar af te dekken.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?