PE2 - Isoleer warme productleidingen en appendages

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Breng isolatie aan om een leiding (inclusief appendages) waarin warme producten worden verplaatst en ga zo warmteverlies tegen. Er gaat dan geen warmte verloren op plaatsen waar het niet nodig is, want de warmte blijft in de leiding. Er is minder aardgas nodig om bij te stoken voor de verloren warmte. Zo bespaart u energie.

Huidige situatie

Er zijn warme productleidingen en appendages zonder isolatie aanwezig.

Isolatie warme productleidingen en appendages

Herkenning

Isolatie om leidingen en appendages ontbreekt of vertoont beschadigingen waardoor de leiding waar het product doorheen stroomt zichtbaar is.

Uitvoering

Isolatiemateriaal bij leidingen is vaak makkelijk aan te brengen. Voor appendages is vaak meer maatwerk nodig. Bijvoorbeeld een 'isolatiematras' die voorzien zijn van klittenband of een rijgkoord. Dit maakt het makkelijk de matrassen te verwijderen en weer aan te brengen. De appendages blijven bereikbaar voor onderhoud. Deze matrassen zijn meestal grijs of zilver van kleur.

Een andere methode is het plaatsen van een met steenwol of glaswol gevulde aluminium of roestvaststalen mantel om de leidingen, stoomafsluiters, appendages en flenzen. Steenwol en glaswol zijn bestand tegen hoge temperaturen.

Er zijn voorgevormde demonteerbare schalen voor bepaalde type leidingen en afsluiters. De schalen zijn bijvoorbeeld van PUR (Polyurethaan) en EPP (Expanded Poly Propylene). Door de maximale temperatuurbestendigheid is dit systeem alleen geschikt voor cv’s en warm tapwater.

Het aanbrengen van het isolatiemateriaal kan een externe partij doen, maar is ook goed mogelijk in eigen beheer.

Doelmatig beheer en onderhoud

Isolatie kan na verloop van tijd beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan slijtage door weersinvloeden, trillingen, chemische invloeden of aanraking door personen. Om onnodig warmteverlies te voorkomen, is het belangrijk om isolatie regelmatig te controleren. Het is aan te raden dit minimaal jaarlijks visueel te doen en ten minste eens in de drie jaar uitgebreider, door het uitvoeren van een warmtescan.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

De leidingen en appendages zijn goed bereikbaar.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?