PE8 - Gebruik de warmte van folieblazen nuttig voor de verwarming van een dichtbijgelegen ruimte

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Productieapparatuur produceert vaak veel warmte lucht. Deze warme lucht verwarmt vaak de gehele omliggende ruimte tot een hogere temperatuur dan noodzakelijk. Wordt een aangrenzende ruimte verwarmd met een cv-installatie? Dan kan een deel van deze warme lucht worden overgebracht naar deze aangrenzende ruimte, zoals een magazijn of een andere verwarmde ruimte.

  Hiervoor hoeft alleen een luchtkanaal te worden aangelegd. Door de warmte-inbreng in de aangrenzende ruimte hoeft de cv-installatie minder warmte op te wekken.

  Huidige situatie

  Er is een folieblazer aanwezig die is voorzien van Internal Bubble Cooling, waarbij de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd.

  Folieblazer

  Herkenning

  De benutting van restwarmte is te herkennen aan een luchtkanaal tussen de extrusie- of spuitgiethal en de productieruimte of magazijn.

  Uitvoering

  Voor het transport van warme lucht is een luchtkanaal met een mechanische ventilator nodig die de warmte bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de productie-apparatuur afzuigt, omdat de temperatuur daar het hoogst is. Op deze manier wordt er de grootste hoeveelheid warmte verplaatst (per kubieke meter verplaatste lucht).

  In de winter is het terugwinnen van warmte mogelijk door het aan- of uitschakelen van de ventilator met een voorgeprogrammeerde tijdschakelaar. In de zomer kan de warme lucht via een ander kanaal naar buiten worden afgeblazen.

  Bij het gebruik van een luchtkanaal is het wel belangrijk dat het duidelijk is dat er zich geen verontreinigen in de lucht bevinden, zoals bijvoorbeeld geur-afgevende additieven (styreen of acryl).

  Economische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Technische randvoorwaarde

  • De lengte van het aan te leggen kanaalwerk is minder dan 50 meter.
  • De naastgelegen ruimtes hebben ten minste gedurende 2.400 uur per jaar een warmtevraag.
  • Er zijn geen additieve geuren of gevaarlijke stoffen aanwezig in de afgezogen warme lucht.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Nee.

  Bent u tevreden over deze pagina?