PF1 - Plaats een warmtewisselaar om de restwarmte in koelwater te benutten

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Warm koelwater bevat nog warmte die bij lozing of afkoeling met buitenlucht verloren gaat. Met een warmtewisselaar is de warmte terug te winnen en herbruikbaar voor het verwarmen van een product of van proceswater.

 

  Voor een optimale werking moet het temperatuurverschil tussen de warme en de koude stroom minimaal 5 °C zijn.

  In de leiding van het gebruikte warme koelwater zit een warmtewisselaar. Het verse, schone en koude (proces)water gaat door de warmtewisselaar. Het koude water neemt een deel van de warmte van het gebruikte koelwater op. Door dit voorverwarmen hoeft de gewone warmtebron (bijvoorbeeld de stookinstallatie of elektrische spiraal) minder warmte te leveren. Zo bespaart u energie.

  Huidige situatie

  Warm koelwater wordt aan de buitenlucht gekoeld in een open koeltoren, waarbij geen warmte wordt teruggewonnen uit het koelwater.

  Herkenning

  Een platenwarmtewisselaar is te herkennen aan twee dikkere platen waartussen kleine platen van roestvrijstaal zijn opgesloten. Vaak zijn de platen aan elkaar gelast of zorgen trekstangen voor de opsluiting van de platen. De platen hebben ribbels waardoor parallelle kanalen ontstaan. De ene stroom wordt door de even kanalen geleid, de andere in tegengestelde richting (kruislings) door de oneven kanalen. De warme en de koude stroom komen dankzij de platen niet met elkaar in aanraking komen. De warme afvoer draagt warmte over aan de koude stroom via de metalen warmtewisselaar. Met een platenwisselaar is een rendement tot 90% te bereiken.

  Uitvoering

  Plaats een warmtewisselaar waarbij de reststroom als warmtebron wordt gebruikt om de koude bron op te warmen.

  Economische randvoorwaarde

  • Zelfstandig moment: De restwarmte is meer dan 2.800 uur per jaar nuttig inzetbaar.
  • Natuurlijk moment: De restwarmte is meer dan 2.200 uur per jaar nuttig inzetbaar.

  Technische randvoorwaarde

  De teruggewonnen warmte uit het koelwater kan worden ingezet in een proces of toepassing met een gelijkmatige warmtevraag.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Ja

  Alternatieve maatregel

  Plaats een warmtepomp om restwarmte in koelwater te benutten. Het plaatsen van een warmtepomp in plaats van een warmtewisselaar kan een verstandig alternatief zijn, omdat dit in veel situaties voor hogere besparingen zorgt. De investering is echter hoger en daardoor is de terugverdientijd langer.

  Bent u tevreden over deze pagina?