PG1 - Pas een voorkoeler met koud (leiding)water toe bij het koelen van melk

Gepubliceerd op:
3 oktober 2023
Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023

Voor de houdbaarheid moet na het melken de temperatuur van melk dalen van ongeveer 33 °C naar ongeveer 4 °C.

  Een voorkoeler is een warmtewisselaar (een gesloten systeem) waardoorheen de warme melk stroomt. In tegengestelde richting stroomt koud (leiding)water. De voorkoeler koelt de melk af naar ongeveer 14 °C tot 16 °C.

  Een elektrische koelmachine koelt de melk verder af. Voor het koelen van 33 °C naar ongeveer 15 °C is geen elektriciteit nodig. Zo bespaart u energie. Het licht opgewarmde leidingwater kan worden ingezet als drinkwater voor het vee, als (voorverwarmd) spoelwater of als voorverwarmd water voor een boiler.

  Huidige situatie

  Er is een koelinstallatie aanwezig waarbij de melk niet wordt voorgekoeld en rechtstreeks naar de koelmachine wordt geleid.

  PG1 - oorkoeler melkinstallatie - EML

  Herkenning

  De voorkoeler zit meestal aan de muur vlak bij de melktank en bestaat uit een warmtewisselaar.

  Uitvoering

  Een voorkoeler is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen, namelijk een buizenkoeler of platenkoeler. De buizenkoeler is te herkennen aan een (of meerdere) buizen die een grotere diameter hebben dan alle overige buizen in de installatie. De platenkoeler is te herkennen aan een blok dat bestaat uit platen die op elkaar 'gestapeld' zijn. Aan beide zijden van de voorkoeler zijn 2 aansluitpunten. Twee voor de melk (van A- naar B-zijde) en twee voor het leidingwater (van B- naar A-zijde). Vaak is de waterleiding richting de voorkoeler geïsoleerd met zwarte isolatie.

  De warmtewisselaar is dus op 4 leidingen aangesloten:

  • De aanvoerleiding van de warme melk naar de warmtewisselaar.
  • De leiding met de afgekoelde melk naar het buffervat.
  • De leiding met de aanvoer van het koude leidingwater.
  • De leiding met het opgewarmde leidingwater.

  Plaats een voorkoeler dicht bij de melktank. Hierdoor kan de melk zoveel mogelijk afkoelen voordat het de voorkoeler ingaat.

  Zorg er bij het aansluiten van het leidingwater voor dat het water zo min mogelijk opwarmt voordat het de koeler ingaat. Hierdoor wordt de besparing vergroot. Eventueel is het nuttig om de waterleiding naar de voorkoeler te isoleren.

  Economische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Technische randvoorwaarde

  Het opgewarmde (leiding)water moet nuttig kunnen worden gebruikt.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Ja.

  Alternatieve maatregel

  Pas een warmtepomp toe. De beschikbare warmte kan worden gebruikt als bron voor een warmtepomp voor bijvoorbeeld de productie van warm tapwater.

  Bent u tevreden over deze pagina?