PG3 - Pas een energiezuinige regeling toe op infrarood warmtelampen

Laatst gecontroleerd op:
31 maart 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Voor een betere groei van jonge dieren, worden sommige ruimtes, bijvoorbeeld voor biggen of kuikens, tijdelijk verwarmd. Het verwarmen vindt meestal plaats met vloerverwarming en infrarood-lampen. Vaak zijn deze elektrisch met een aan/uit regeling, waarin de output steeds 100% is.

Het reguleren van de brandsterkte van infraroodlampen (IR-lampen) voor het warmhouden van dieren kan plaatsvinden door gebruik te maken van een dimmer of een halveringsschakelaar. Het vermogen kan vaak worden verlaagd, zonder dat dit gevolgen heeft voor het comfort. Daarmee bespaart u op het elektriciteitsgebruik van de lamp.

Huidige situatie

Er zijn infrarood warmtelampen aanwezig voor het verwarmen van jonge dieren die niet zijn voorzien van een regeling om de brandsterkte aan te passen.

Herkenning

Een halveringsschakelaar bevindt zich meestal op de infraroodlamp. Een dimmer is te herkennen aan een draaiknop op de lamp zelf of bij het stopcontact van de stekker van de infraroodlamp. De dimmerknop kan ook in een vaste opstelling aan de muur zijn geplaatst.

Uitvoering

Vervang de bestaande lamp door een infraroodlamp met een halveringsschakelaar of plaats een dimmer op de lamp. Pas geen dimmer toe als de lamp al is uitgerust met een halveringsschakelaar. Dat heeft een sterk negatief effect op de levensduur van de lamp.

Economische randvoorwaarde

Natuurlijk moment: Bij meer dan 800 branduren per jaar.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Nee.

Bent u tevreden over deze pagina?