PH3 - Pas vrije koeling toe bij de koelinstallatie in het datacentrum

Gepubliceerd op:
3 oktober 2023
Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023

De koeling van de servers heeft gangbaar een efficiency (COP) van 5. Dit is wel afhankelijk van de grootte, het type en de ouderdom van de installatie.

 

  Vrije koeling aan de buitenlucht door middel van een droge koeler is een factor 4 tot 5 efficiënter op de momenten dat de buitenluchttemperatuur lager dan de te koelen temperatuur is. Door het toepassen van een droge koeler voor de koeling van de servers kan het gebruik (in dit geval de bedrijfstijd) van de compressiekoelmachine beperkt worden.

  De bedrijfstijd van de droge koeler is daarom ook afhankelijk van de koeltemperaturen in het koelcircuit. Met vrije koeling kan tot 60% van de koudevraag van datacentra worden ingevuld.

  Huidige situatie

  Er is een compressiekoelinstallatie aanwezig waarbij geen vrije koeling wordt toegepast.

  PH3 - Vrije koeling datacentrum processchema - EML

  Herkenning

  Droge koelers zijn vaak op het dak geplaatst en te herkennen aan het gesloten watercircuit (geen zichtbaar stromend water over de lamellen).

  Uitvoering

  Uitgangspunt voor deze maatregel is de vervanging van de bestaande aircokasten en DX-condensor door een nieuwe aircokast met extra vrije koeling coil, water-glycolcircuit en droge koeler op dak.

  De droge koeler wordt dus toegevoegd aan het bestaande koelcircuit als extra bron van koeling. De compressiekoelmachine vult de resterende vermogensvraag naar koude in. Dit moet wel goed worden ingeregeld door een vakkundige installateur.

  De droge koelers kunnen voorzien worden van een spraywatersysteem waarbij water voor de droge koeler gesprayd wordt. Dit verdampt vervolgens en koelt de buitenlucht af. Zo verhoogt het rendement. Zo’n systeem wordt ook wel adiabatische koeling genoemd.

  Economische randvoorwaarde

  Niet van toepassing.

  Technische randvoorwaarde

  Bij plaatsing op het dak moet het dak beschikken over voldoende vrije draagkracht.

  Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

  Nee

  Alternatieve maatregel

  Hergebruik de restwarmte van het datacenter. De restwarmte kan worden ingezet voor de verwarming van nabijgelegen gebruikers, zowel binnen als buiten de eigen locatie.

  Bent u tevreden over deze pagina?