Halalcertificering: wat moet u regelen?

Laatst gecontroleerd op:
1 februari 2024
Gepubliceerd op:
23 oktober 2013

Bij export van een groot aantal producten naar islamitische landen is een halalcertificaat (halalkeurmerk) vereist. Voor de verkoop aan islamitische consumenten in niet-islamitische landen, is het raadzaam uw producten van een halalkeurmerk te voorzien.

Wat is Halal?

Halal is een product of dienst die is toegestaan voor de islamitische wet. Het begrip halal betekent 'rein' of 'toegestaan'. Producten of diensten die de islamitische wet niet toestaat heten haram. De term halal wordt vaak gebruikt in combinatie met voedsel. Zo zijn groente en fruit voor moslims altijd halal. Zitten er in producten als kleding of cosmetica haram-elementen? Dan mogen moslims ze volgens de islamitische wet niet gebruiken.

Wanneer heeft u een certificaat nodig?

Een halalcertificaat is vaak nodig voor vlees en alle producten waarin vlees verwerkt wordt: gelatine, kleurstoffen, E-nummers en andere kunstmatige toevoegingen, cosmetica en persoonlijke verzorgingsmiddelen en dranken. Het hele productieproces en alle materialen die tijdens transport en opslag in aanraking komen met deze producten moeten voldoen aan de vereisten van de islamitische wet. Vlees moet volgens een islamitisch ritueel worden geslacht. Om dit aan te tonen, moet bij export vaak een halalcertificaat worden overlegd.

Eisen verschillen per land

Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Moslimlanden formuleren voorschriften zodat de producten conform de eisen van dat land zijn. Dat kan per land verschillen. Het is daarom van belang te onderzoeken welke specifieke producteisen er gelden in het land waarheen u wilt exporteren. Bij inschakeling van een keuringsinstelling in het land van herkomst is het van belang te controleren of deze wordt erkend door het invoerland.

Check Access2Markets

Met de tool Access2Markets ziet u snel of er in uw exportland een halalcertificaat nodig is. Vul de productcode in en het land waarnaar u gaat exporteren. U ziet dan in het veld 'Procedures and formalities' (Overview) of u een halalcertificaat nodig heeft voor uw product. Nog nooit gewerkt met deze tool? Bekijk dan eerst ons stappenplan Access2Markets.

Zoek via onze alfabetische landenlijst naar informatie over producteisen in moslimlanden.

Markt voor halalproducten wereldwijd

In veel niet-islamitische landen is ook een markt voor halalproducten onder islamitische bevolkingsgroepen. Voor export naar deze landen is zo'n certificaat dan niet vereist. Houd er wel rekening mee dat islamitische klanten een product zonder halalkeurmerk waarschijnlijk minder snel kopen.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?