Registratieregels dierenartsen en chippers

Gepubliceerd op:
14 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
11 juli 2022

U als dierenarts of chipper krijgt te maken met registratieregels voor honden. U registreert bijvoorbeeld de 528-chip die u aanbrengt. Hiervoor is een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) nodig van uw praktijk en van de houder van de hond.

Informatie over huisdieren uit het oorlogsgebied leest u op Honden uit het buitenland.

Dierenarts: UBN voor uw praktijk

U hoeft als dierenarts geen UBN te hebben. De praktijk waar u werkt wel. U bent als dierenarts of paraveterinair in Nederland geregistreerd bij het CIBG. Het CIBG geeft uw gegevens zoals uw praktijkadres aan ons door. Hierdoor bent u automatisch bij ons geregistreerd. Uw praktijkadres krijgt dan automatisch een UBN.

Als u op meerdere vestigingen werkt

Werkt u op meerdere vestigingen? Geef de andere praktijkadressen dan ook door aan het CIBG. U kunt maximaal 3 praktijkadressen opgeven. Registreer bij het CIBG in ieder geval de hoofdvestiging als een van de praktijkadressen. Op het UBN van de hoofdvestiging bestelt u ook de paspoorten en chips. In het portaal kunt u dan alle meldingen en registraties doen. Het maakt niet uit in welke vestiging u op dat moment werkt.

Uw UBN bekijken

Wilt u weten wat het UBN van uw praktijk is? Volg deze stappen:

 1. Ga naar mijn.rvo.nl en klik op Huisdierlocatie registreren.
 2. Log in met uw DigiD. Heeft u deze nog niet? Vraag deze dan eerst aan via de website van DigiD.
 3. Ga naar het menu Houder en UBN / Selecteren UBN.
 4. Selecteer bij het veld Type Bedrijfsvestiging ‘Praktijkadres’ en klik op Volgende.
 5. U ziet uw relatienummer bij RVO en de UBN’s van de praktijken waar u werkt.

Tip: controleer of uw gegevens goed staan bij het CIBG. Staan ze niet goed? Verander ze naar de juiste gegevens. Binnen 24 uur zijn uw gegevens dan automatisch bijgewerkt in ons systeem.

Dierenarts: wat registreert u in een aangewezen portaal

Vanaf 1 november 2021 registreert u:

 • iedere 528-chip die u in een dier zet;
 • de import van een hond;
 • de uitgifte van een paspoort.

U heeft een account nodig bij een portaal om daar een hond te kunnen registreren. Het maakt niet uit voor welk portaal u kiest. Hiervoor heeft u uw relatienummer van RVO en het UBN van uw praktijk nodig. En het UBN van de houder van de hond. Heeft de houder geen UBN? Chip de hond dan niet en geef geen paspoort uit.

Zwerfdierorganisaties mogen iemand machtigen om namens hen de import van een hond door de dierenarts te laten registreren. Bij de registratie geeft u dan het UBN van de zwerfdierorganisatie op.

Het Europees dierenpaspoort

Een hond heeft een paspoort nodig als deze:

 • na 1 november 2021 geboren is;
 • na 1 november 2021 uit het buitenland komt;
 • wordt overgedragen (gekocht, verkocht of weggegeven);
 • naar het buitenland gaat.

U mag alleen een paspoort uitgeven als de hond gechipt is. Het paspoortnummer wordt in het portaal automatisch gekoppeld aan het chipnummer van de hond.

Chipper: uw registratie als chipper

Alleen chippers die in het Chippersregister van RVO staan, mogen chippen. Wilt u zich bij ons registreren? Neem dan contact met ons op. Wij sturen u dan het aanmeldformulier. U kunt zich alleen bij ons registeren als u bij KVK staat ingeschreven als beroepschipper.

Als u bij ons geregistreerd staat, kunt u chips krijgen van een goedgekeurde leverancier. De leverancier mag alleen chips sturen naar het praktijkadres dat in ons Chippersregister staat.

Bent u dierenarts? Dan hoeft u zich niet te registreren als chipper.

Chipper: wat registreert u in een aangewezen portaal?

Vanaf 1 november 2021 registreert u het chipnummer van een hond bij een van de aangewezen portalen. Het maakt niet uit voor welk van de 9 portalen u kiest. Deze registratie wordt automatisch bij ons geregistreerd. U hoeft dus niet meer zelf bij te houden bij welke hond u welke chip plaatst.

Voor deze registratie heeft u het UBN van de houder van de hond nodig. Heeft de houder geen UBN? Of wil hij deze niet aanvragen? Dan mag u de hond niet chippen.

Webinar Huisdieren uit het oorlogsgebied

Op 3 juni 2022 organiseerden wij een webinar voor dierenartsen. Dit deden we samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het thema was huisdieren uit het oorlogsgebied. Wat zijn de risico’s als het gaat om insleep van rabiës? Welke versoepelde registratieregels zijn er? Wat kunt u als dierenarts doen? Deze en meer vragen werden tijdens dit webinar beantwoord. U kunt het webinar Huisdieren uit het oorlogsgebied terugkijken.

Meer weten?

Bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen voor:

Bekijk alle informatie over de Registratieregels voor honden.

Vragen over registratieregels?

U kunt met ons chatten op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur. Klik hiervoor op de oranje chatbutton rechtsonder in beeld.

In opdracht van:
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?