Exportregels Ghana

Laatst gecontroleerd op:
1 maart 2023
Gepubliceerd op:
15 mei 2013

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Ghana exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Ghanese markt.

Uw producten exporteren naar Ghana

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren naar een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Deze aangifte geldt voor alle goederen die:

 • in de EU zijn gemaakt;
 • hier op de markt zijn gebracht;
 • de EU verlaten.

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u ook de logistiek regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms (KVK) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Access2Markets: dé bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen;
 • registratie van exportproducten;
 • benodigde exportdocumenten;
 • vergunningen;
 • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst het land en de HS-code in.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u bewijzen uit welk land uw product komt.

Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Bekijk dan op Ondernemersplein de informatie over het certificaat van oorsprong.

Tijdelijke invoer: geen ATA-carnet

Ghana is niet aangesloten bij de ATA-conventie. Er moet dan ook een aangifte ten invoer gedaan worden bij de Ghanese douane met als bestemming 'tijdelijke invoer'. Een importeur kan deze invoeraangifte verzorgen.

Access2Markets geeft hier meer informatie over onder het kopje 'Customs Procedures and Regulations'. Vul eerst het land en de HS-code in.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Ghanese product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Ghana laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Ghana geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Daarnaast hebben producten te maken met de nationale normen (ook wel standaarden) die gelden in Ghana. Deze productnormen zijn vaak online te raadplegen.

 • Kijk in Access2Markets onder het kopje ‘Packaging and Labelling Requirements’. Vul eerst het land en de HS-code in.
 • Kijk bij de exportassistent van NVWA welke certificaten er vereist worden in Ghana bij import van planten, groenten, fruit en plantaardige producten.
 • Exporteert u dieren, dierlijke producten, of diervoeder? Bekijk dan ook de exportassistent van NVWA.
 • Bekijk in het overzicht van Nederlandse instanties wie bepaalde export- en keuringscertificaten afgeeft.
 • Vind informatie over productnormen in Ghana in Access2Markets onder 'Standardisation'. Vul eerst het land en de HS-code in.

Exportdocumenten in Ghana

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Ghanese douane aangekomen? Zorg dat de documentatie alvast klaarstaat.

In het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' van Access2Markets staat wat u moet regelen. (Vul eerst het land en de HS-code in.) Denk onder andere aan:

 • een Import Declaration Form (IDF);
 • een Costums Import Declaration;
 • het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
 • een paklijst (vereist als de goederen in containers worden verzonden);
 • een certificaat van niet-preferentiële oorsprong.

Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

Handelsakkoord EU – Ghana: check de invoerrechten

In afwachting van een handelsakkoord met 16 landen in West-Afrika, past de EU sinds december 2016 voor een deel een interim-handelsakkoord met Ghana toe.

Zo kunnen bedrijven alle producten uit Ghana (behalve wapens en munitie) onder voorwaarden tarief- en quotumvrij importeren in de EU. Ook wordt het langzaamaan mogelijk om sommige producten uit de EU onder verlaagde tarieven naar Ghana te exporteren. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van EU Trade.

Lees meer over hoe u kunt profiteren van dit handelsakkoord bij onze informatie over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Verschillende goederen zijn verboden om te importeren in Ghana. Op de website van de Ghanese douane vindt u een overzicht van de verboden goederen.

Ook kunt u de regels controleren in Access2Markets. Vul eerst het land en de HS-code in. Daarna vindt u onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' toegelicht welke goederen u niet naar Ghana mag exporteren.

Meer weten?

Bekijk de website van de Ghanese douane (Ghana Revenue Authority) voor veelgestelde vragen over importprocedures.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?