Exportregels Ghana

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
19 april 2021

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Ghana exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Ghanese markt.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Ghana. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Access2Markets: dé bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen;
 • registratie van exportproducten;
 • benodigde exportdocumenten;
 • vergunningen;
 • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Zoek de tarieven in Access2Markets. Vul eerst het land en de HS-code in.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Ghana? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Handelsakkoord EU – Ghana: check de invoerrechten

In afwachting van een handelsakkoord met 16 landen in West-Afrika, past de EU sinds december 2016 voor een deel een interim-handelsakkoord met Ghana toe. Zo kunnen bedrijven alle producten uit Ghana (behalve wapens en munitie) onder voorwaarden tarief- en quotumvrij importeren in de EU. Ook wordt het langzaamaan mogelijk om sommige producten uit de EU onder verlaagde tarieven naar Ghana te exporteren. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van EU Trade.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Voldoen aan product- en verpakkingseisen

Zorg dat uw product aan alle regels voldoet, voordat u het naar Ghana laat vervoeren. Denk aan regels voor uw product, de verpakking en het etiket. Zolang uw product niet aan de regels voldoet, mag u het daar niet op de markt brengen.

Kijk in Access2Markets onder het kopje ‘Packaging and Labelling Requirements’. Vul eerst het land en de HS-code in.

In het overzicht van Nederlandse instanties ziet u wie bepaalde export- en keuringscertificaten afgeeft.

Uw producten exporteren naar Ghana

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren naar een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Deze aangifte geldt voor alle goederen die:

 • in de EU zijn gemaakt;
 • hier op de markt zijn gebracht;
 • de EU verlaten.

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u ook de logistiek regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u bewijzen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

Tijdelijke invoer: geen ATA-carnet

Ghana is niet aangesloten bij de ATA-conventie. Er moet dan ook een aangifte ten invoer gedaan worden bij de Ghanese douane met als bestemming 'tijdelijke invoer'. Een importeur kan deze invoeraangifte verzorgen.

Access2Markets geeft hier meer informatie over onder het kopje 'Customs Procedures and Regulations'. Vul eerst het land en HS-code in.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Ghana

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Ghanese douane aangekomen? Zorg dat de documentatie alvast klaarstaat. In het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' van Access2Markets staat wat u moet regelen. (Vul eerst het land en de HS-code in.) Denk onder andere aan:

 • een Import Declaration Form (IDF);
 • een Costums Import Declaration;
 • het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
 • een paklijst (vereist als de goederen in containers worden verzonden);
 • een certificaat van niet-preferentiële oorsprong.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Verschillende goederen zijn verboden om te importeren in Ghana. Op de website van de Ghanese douane vindt u een overzicht van de verboden goederen.

Ook kunt u de regels controleren in Access2Markets. Vul eerst het land en de HS-code in. Daarna vindt u onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' toegelicht welke goederen u niet naar Ghana mag exporteren.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?