Exportregels Marokko

Gepubliceerd op:
16 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
12 februari 2024

U heeft uw kansen onderzocht en wilt uw product naar Marokko exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Marokkaanse markt.

Marokkaanse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Marokko vervoert, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Marokkaanse eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op deze pagina leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Marokko:

Uw producten exporteren naar Marokko

De uitvoeraangifte

Als u uw producten gaat exporteren buiten de Europese Unie, moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms (KVK) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • Producteisen
  • Registratie van de exportproducten
  • Benodigde exportdocumenten
  • Vergunningen
  • Invoerrechten

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en het land in.

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Uw klant kan daar ook om vragen. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Wilt u meer weten over het certificaat van oorsprong of een aanvragen? Bekijk dan meer over het certificaat van oorsprong op de KVK-website. Of neem contact op via telefoon of chat.

Tijdelijke invoer: ATA-carnet

Het ATA-carnet wordt erkend in Marokko, maar is niet voor alles inzetbaar. Bekijk het factsheet van de KVK waar u het ATA-carnet voor kunt gebruiken.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Marokko

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Marokkaanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst de HS-code en het land in). Denk onder andere aan:

  • handelsfactuur
  • proforma-factuur
  • paklijst
  • bill of lading of air waybill

Goederen die het land binnenkomen per schip, vliegtuig of voor het plaatsen in magazijnen moeten worden vermeld in een Summary Declaration. Kijk voor meer informatie in Access2Markets (vul eerst de HS-code en het land in). De Summary Declaration en andere documenten worden via het elektronische douaneverwerkingssysteem (BADR) verwerkt.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Marokko leest u meer over certificaten die nodig zijn in Marokko.

Vakantie of definitieve terugkeer?

Bent u een in het buitenland wonende Marokkaan? En brengt u een (vakantie)bezoek aan Marokko of keert u definitief terug? Op de website van de Marokkaanse douane vindt u de invoerregels en douanevrijstellingen die voor u gelden. Klik hiervoor links op 'retour définitif'. Daar verschijnt een uitklapmenu.

Meer weten?

Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

Handelsakkoord EU - Marokko

De EU en Marokko hebben sinds 2000 een handelsakkoord (uitgebreid in 2012), met daarin afspraken over afschaffing van invoerrechten voor industriële producten en verlaging van invoerrechten voor enkele landbouw-, agro- en visserijproducten.

Bekijk onze informatie over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen en leer hoe u voordeel kunt krijgen uit handelsakkoorden.

Lees meer over de handelsrelaties tussen de EU en Marokko op de website van de Europese Commissie.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u handelsbelemmeringen bij internationaal zakendoen? Bekijk onze informatie over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen en kijk wat u ertegen kunt doen.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Marokko verbiedt de invoer van sommige goederen. Producten die niet aan gezondheidsnormen voldoen, zoals fytosanitaire en veterinaire normen en etiketteringsvereisten, en namaakproducten, mogen niet ingevoerd worden. Kijk hiervoor in Access2Markets. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Marokko mag exporteren. Vul eerst de HS-code en het land in.

Meer weten?

Vragen over exportregels in Marokko?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?