Exportregels Marokko

Gepubliceerd op:
16 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
27 juni 2022

U heeft uw kansen onderzocht en wilt uw product naar Marokko exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Marokkaanse markt.

Access2Markets: de bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen
  • registratie van de exportproducten
  • benodigde exportdocumenten
  • vergunningen
  • invoerrechten

Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven in Access2Markets (vul eerst uw HS-code en het land in).

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Marokko? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-experts. Zij helpen u graag verder.

Handelsakkoord EU-Marokko

De EU en Marokko hebben sinds 2000 een handelsakkoord (uitgebreid in 2012), met daarin afspraken over afschaffing van invoerrechten voor industriële producten en verlaging van invoerrechten voor enkele landbouw-, agro- en visserijproducten.

Bekijk onze informatie over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen en leer hoe u voordeel kunt krijgen uit handelsakkoorden.

Voldoen aan de verplichtingen

Voordat u uw producten naar Marokko laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Marokko geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op Producteisen in Marokko leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Marokko.

Uw producten exporteren naar Marokko

De uitvoeraangifte

Als u uw producten gaat exporteren buiten de Europese Unie, moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u bewijzen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Marokko

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Marokkaanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst de HS-code en het land in). Denk onder andere aan:

  • handelsfactuur
  • proforma-factuur
  • paklijst
  • bill of lading of air waybill

Goederen die het land binnenkomen per schip, vliegtuig of voor het plaatsen in magazijnen moeten worden vermeld in een Summary Declaration. Kijk voor meer informatie in Access2Markets (vul eerst de HS-code en het land in). De Summary Declaration en andere documenten worden via het elektronische douaneverwerkingssysteem (BADR) verwerkt.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Marokko leest u meer over certificaten die nodig zijn in Marokko.

Vakantie of definitieve terugkeer?

Bent u een in het buitenland wonende Marokkaan? En brengt u een (vakantie)bezoek aan Marokko of keert u definitief terug? Op de website van de Marokkaanse douane vindt u de invoerregels en douanevrijstellingen die voor u gelden. Klik hiervoor links op 'retour définitif'. Daar verschijnt een uitklapmenu.

Meer weten?

Kijk op de website van de Marokkaanse douane voor veelgestelde vragen over import. Rechtsonder bij 'voir aussi' kunt u klikken op Guide de l'Opérateur du Commerce Extérieur. Daar krijgt u een uitklapmenu met Franstalige informatie.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Marokko verbiedt de invoer van sommige goederen. Producten die niet aan gezondheidsnormen voldoen, zoals fytosanitaire en veterinaire normen en etiketteringsvereisten, en namaakproducten, mogen niet ingevoerd worden. Kijk hiervoor in Access2Markets. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Marokko mag exporteren. Vul eerst de HS-code en het land in.

Heeft u nog vragen over exportregels?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?