Handelsakkoord EU - Vietnam

Laatst gecontroleerd op:
17 december 2021
Gepubliceerd op:
31 oktober 2019

Doet u zaken in Vietnam, dan wilt u waarschijnlijk alles weten over het handelsakkoord met de EU. Het is een bijzonder handelsakkoord. Er staan namelijk niet alleen afspraken in over het afschaffen van handelsbelemmeringen, maar ook over maatschappelijk verantwoord ondernemen en intellectueel eigendom.

Sinds 1 augustus 2020 is het handelsakkoord tussen de EU en Vietnam van kracht. Dit akkoord moet de handel tussen de EU en Vietnam makkelijker en voordeliger maken.

Bent u zich nog aan het oriënteren op de Vietnamese markt? Of zoekt u meer informatie, bijvoorbeeld over zakendoen in Vietnam? Kijk dan op onze Vietnam-pagina. U kunt ook contact opnemen met één van onze adviseurs.

Wat is het handelsakkoord EU - Vietnam?

Het handelsakkoord maakt het voor de EU en Vietnam makkelijker en goedkoper om producten of diensten op elkaars markt te brengen. Zo is afgesproken om 99% van de onderlinge invoerrechten binnen 10 jaar af te schaffen.

Ook verdwijnen bepaalde technische belemmeringen. Zo hebben de EU en Vietnam afgesproken dat ze waar mogelijk internationale standaarden, zoals ISO, gebruiken bij het opstellen van technische voorschriften. Vietnam gaat meer met internationale standaarden werken, zoals ISO en IEC. Daarnaast kunnen Europese bedrijven meedingen naar verschillende opdrachten van de Vietnamese overheid. Hierbij is afgesproken dat zij hetzelfde worden behandeld als Vietnamese bedrijven.

Waarom is dit een belangrijk handelsakkoord?

Het verdwijnen van belemmeringen moet de handel tussen de EU en Vietnam makkelijker maken. Het verdrag kan daarmee ook bijdragen aan de economische ontwikkeling van Vietnam.

Daarnaast hebben de EU en Vietnam ook afspraken gemaakt over handel en duurzame ontwikkeling. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsrechten. Ook beloven de EU en Vietnam bepaalde streekproducten te beschermen.

Handelspartner

Nederland is één van de belangrijkste Europese handelspartners van Vietnam. In 2020 was de omvang van Nederlandse export naar Vietnam bijna € 1 miljard en de import € 6 miljard. Meer handelscijfers vindt u op de pagina Handel Nederland - Vietnam.

Wat betekent dit handelsakkoord voor mij?

Welke gevolgen het handelsverdrag voor u heeft, hangt af van uw sector en van de manier waarop u handelt of wilt handelen met Vietnam.

Het wegvallen van invoerrechten betekent dat u producten mogelijk goedkoper kunt aanbieden op de Vietnamese markt. Die worden dus aantrekkelijker voor lokale afnemers. Stel: u exporteert Europees snoepgoed van chocolade naar Vietnam. In 2020 betaalde u 20% invoerrechten. Onder het handelsverdrag gaat dat tarief in een periode van 6 jaar geleidelijk naar 0%. Let op: uw product moet dan wel aan de oorsprongsregels voldoen. Zie onze pagina over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Vrijhandelszones

Het handelsverdrag is extra interessant voor ondernemers die goederen willen produceren in Vietnam. Vietnam is namelijk onderdeel van de ASEAN-vrijhandelszone. U leest meer over de ASEAN-vrijhandelszone op de pagina Bedrijf starten in Vietnam.

In het document 'Guide to the EU-Vietnam Trade and Investment Agreement' (pdf) van de Europese Commissie leest u meer over wat het handelsverdrag betekent voor bedrijven.

Hoe kan ik profiteren van het handelsakkoord?

Om bij uitvoer naar Vietnam te profiteren van verlaagde tarieven, moet u aantonen dat de oorsprong van uw goederen 'EU' is. Dit kunt u op 2 manieren doen:

  • Als een zending minder dan € 6.000 aan oorsprongsgoederen bevat, mogen exporteurs in de EU zelf een oorsprongsverklaring (een attest van oorsprong) afgeven.
  • Voor zendingen met meer dan € 6.000 aan oorsprongsgoederen geldt dat een Geregistreerde Exporteur (REX) een attest van oorsprong moet opstellen. De exporteur verwijst bij het opstellen van het attest van oorsprong naar het REX-nummer bij de export van goederen naar Vietnam, die als oorsprong de EU hebben.

De Douane heeft Mededeling bij het Handboek Douane gepubliceerd over het handelsakkoord met Vietnam. Hierin vindt u meer informatie over de specifieke voorwaarden.

Wat is de volgende stap?

Sinds 1 augustus 2020 is het handelsakkoord van kracht. Dat betekent niet dat alle maatregelen in één keer in zijn gegaan. Voor veel producten geldt dat de invoerrechten met ingang van het handelsverdrag zijn verdwenen, maar voor andere goederen vervallen de invoerrechten stapsgewijs.

Op de website van de Douane kunt u vinden welk invoerrecht van toepassing is.

Waar kan ik het laatste nieuws vinden?

Informatie over het handelsakkoord kunt u volgen op de Vietnam-pagina van de Europese Commissie. Hier vindt u ook statistieken, factsheets en (samenvattingen van) de tekst van het handelsverdrag.

We houden deze pagina zo actueel mogelijk. Ziet u toch verschillen tussen deze pagina en die van de Europese Commissie? Houd dan de informatie van de Europese Commissie aan.

Meer informatie

Vragen over EU-wetgeving?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?