Marktrapport Vietnam: kansen in de agrofoodsector

Gepubliceerd op:
8 november 2021

Hoe ziet de agrofoodsector eruit in Vietnam en welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het kansenrapport 'Vietnam Food Study'. Vraag het rapport gratis op via het formulier op deze pagina. 

Rapport 'Vietnam Food Study'

In 2020 heeft RVO in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Hanoi een onderzoek laten uitvoeren naar de voedselmarkt in Vietnam. De studie geeft een overzicht van deze markt en de kansen die er liggen voor Nederlandse bedrijven. Daarnaast leest u met welke mogelijke belemmeringen en wettelijke eisen u rekening moet houden bij het betreden van de markt. Er is ook aandacht voor specifieke ondersteuning voor Nederlandse bedrijven die hun producten willen afzetten op de Vietnamese markt.

Achtergrond voedselmarkt in Vietnam

Vietnam is door Nederland benoemd als een strategische partner in Azië voor de lange termijn, met name in de agrofoodsector.

In 2018 exporteerde Vietnam voor ongeveer € 42,5 miljard aan goederen naar de EU. Hiervan was het aandeel voedingsmiddelen ongeveer € 19,6 miljard. Omgekeerd exporteerde de EU ongeveer € 13,8 miljard aan goederen richting Vietnam; € 6,1 miljard daarvan kwam uit Nederland. De EU-export naar Vietnam groeit jaarlijks met 5 tot 7%. Nederland staat momenteel op nummer 8 als het gaat om grootste investeerders in de Vietnamese agrarische sector.

In 2019 ondertekenden Nederland en Vietnam een Strategic Partnership Arrangement (SPA). Deze overeenkomst stimuleert de kennisoverdracht, gunstige regelingen en zakelijke kansen in de agrofoodsector tussen de 2 landen. Bovendien keurde het Europees Parlement op 12 februari 2020 de vrijhandels- en investeringsbeschermingsovereenkomsten (EVFTA) tussen de EU en Vietnam goed. Hierin is afgesproken om 99% van de wederzijdse invoertarieven binnen 7 jaar af te schaffen. Ook zal Vietnam binnen 3 tot 7 jaar de markt openstellen voor de meeste primaire en verwerkte voedingsmiddelen in de EU, zoals bevroren varkensvlees, rundvlees, zuivel en kip. De EVFTA-overeenkomst schept gunstigere voorwaarden voor de voedingssectoren in zowel Vietnam als Nederland om zo hun import- en exportmarkten uit te breiden.

Kansen voor Nederlandse bedrijven in de agrofoodsector

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld. Agrofood is dan ook aangemerkt als Nederlandse 'topsector'. Van oudsher is Nederland een grote exporteur van groenten en fruit, vlees, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen. Deze producten worden voornamelijk geëxporteerd naar andere EU-landen en nog niet veel naar Azië.

De Nederlandse voedselexport naar Azië stijgt wel, maar blijft relatief klein. In 2020 stond er geen enkel Aziatisch land op de lijst met top 5 bestemmingen van Nederlandse voedselexport. Dat terwijl de Nederlandse agrofoodsector bekend staat om zijn goedkope productie (in vergelijking met handelspartners), hoge productiviteit en grote export.

Maar Azië heeft een snelgroeiende middenklasse, een toenemende koopkracht, en een stijgende vraag naar hoogwaardige producten. Dit alles maakt de export van Nederlandse agrofoodproducten naar Aziatische markten enorm kansrijk.

3 tips voor de agrofoodsector

1. Leer de cultuur van het land goed kennen

Om de agrofoodmarkt succesvol te betreden, is kennis van de unieke cultuur en de bedrijfsprocessen in ASEAN vereist. Dat geldt ook voor Vietnam. Goede banden onderhouden met relevante stakeholders is de belangrijkste succesfactor.

2. Neem deel aan beurzen

Deelname aan internationale beurzen en handelsmissies kan een goede eerste springplank zijn naar de agrofoodmarkt in Vietnam of andere ASEAN-landen.

3. Neem contact op met de ambassade

De ambassades van de ASEAN-landen kunnen bemiddelen bij deelname aan zulke evenementen. Maak gebruik van elke gelegenheid om contact te leggen met belangrijke relaties en vergroot uw kansen in de ASEAN-regio door contact op te nemen met een van de ambassades in de regio. Voor Vietnam kunt u contact opnemen met de ambassade in Hanoi.

Vraag gratis het volledige rapport aan

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het onderstaande formulier in en ontvang het volledige rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?