MVO: Ketenverantwoordelijkheid

Laatst gecontroleerd op:
14 mei 2020
Gepubliceerd op:
30 januari 2014

Maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt niet op bij de poort van uw bedrijf. Ook toeleveranciers, onderaannemers en afnemers die betrokken zijn bij de productieketen zouden maatschappelijk verantwoord moeten ondernemen.

In opkomende markten is het vaak moeilijk te bepalen hoe de onderdelen van uw keten te werk gaan. Veel kleine (familie)bedrijven behoren bijvoorbeeld tot de informele sector, en die is erg ondoorzichtig. Zelfs wanneer een actief MVO-beleid gevoerd wordt is het vaak moeilijk om te garanderen dat alle producten op een verantwoorde wijze zijn geproduceerd.

Due Diligence

Due Diligence betekent dat u in kaart brengt welke invloed uw bedrijfsactiviteiten hebben op zaken als milieu, corruptie en arbeidsomstandigheden. U geeft aan hoe u deze zaken voorkomt of aanpakt.

Als ondernemer is het belangrijk om te weten wat er in uw keten speelt en op welke manier u risico's minimaliseert. Heeft u bijvoorbeeld onvoldoende invloed op leveranciers? Dan kunt u collegabedrijven, Europese brancheorganisaties, ngo's of lokale overheden inschakelen.

Controle van leveranciers

Veel grote organisaties hebben al methodes ontwikkeld om toeleveranciers te controleren. Kleinere bedrijven kunnen hier vaak de tijd en het geld niet voor vrij maken. Gelukkig zijn er een paar initiatieven, die het ook voor mkb-bedrijven mogelijk maken zicht op toeleveranciers te krijgen.

Europees monitoringssysteem

Een voorbeeld van zo'n initiatief is het Europese Business Social Compliance Initiative (Amfori BSCI). Amfori BSCI is opgezet door de Europese detailhandel en bevat een monitoringssysteem voor de arbeidsomstandigheden bij leveranciers. De bedenkers van dit initiatief willen hiermee bijdragen aan verbetering van de arbeidsomstandigheden wereldwijd. Het systeem van Amfori BSCI stimuleert leveranciers onder andere om te voldoen aan de normen van de International Labour Organization.

Tips voor ketenverantwoordelijkheid

Bent u op zoek naar praktische tips die u helpen de ketenverantwoordelijkheid organiseren? Kijk dan op tips & tools.

Vragen over MVO?

 

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?