Graafwerkzaamheden agrarisch ondernemers (WIBON)

Laatst gecontroleerd op:
12 januari 2024
Gepubliceerd op:
21 januari 2015

Bent u agrarisch ondernemer en gaat u graafwerkzaamheden uitvoeren? Dan is het belangrijk dat u ondergrondse leidingen niet beschadigt. Wij hebben kaarten gemaakt van uw percelen. Daarop ziet u waar leidingen liggen.

In november 2022 zijn deze WIBON-kaarten voor het laatst vernieuwd. De kaarten zijn toen geplaatst in Mijn dossier (eerst inloggen).

Wat is WIBON?

In de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) staan regels voor mechanische graafwerkzaamheden. Het doel van de wet is om graafschade aan kabels en leidingen te voorkomen.

Wanneer geen graafmelding

Bent u agrarisch ondernemer? En graaft u niet dieper dan 50 centimeter op een perceel dat u zelf gebruikt? Een graafmelding is voor u niet verplicht. Zorg er wel voor dat u ondergrondse kabels en leidingen niet beschadigt.

Op de WIBON-kaarten ziet u waar de kabels en leidingen liggen in uw percelen. Gebruik de Handleiding Bekijken WIBON-kaarten om de kaarten te bekijken. Staan er meerdere bestanden voor u klaar? In de WIBON-viewer ziet u de nummers van de WIBON-gebieden. Dit nummer wordt ook gebruikt in de bestandsnaam van de kaarten.

Wanneer wel een graafmelding

Graaft u dieper dan 50 centimeter op een eigen perceel? Of graaft u op het perceel van iemand anders? Een graafmelding is verplicht, dit heet ook wel een KLIC-melding. Deze melding doet u bij het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) van het Kadaster. Op de website van het Kadaster leest u hoe u een KLIC-melding doet.

Geen kaarten beschikbaar?

Heeft u geen grond opgegeven in de Gecombineerde opgave? Maar wilt u wel weten waar ondergrondse leidingen liggen op uw percelen? U kunt een oriëntatieverzoek KLIC doen bij het Kadaster.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?