Mkb-toets | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Mkb-toets

26-04-2021

Om te toetsen of uw organisatie een mkb-onderneming is, gebruikt u de Engelstalige online mkb-toets van de Europese Commissie.

U vindt deze op de pagina SME self-assessment questionnaire. Lees eerst de SME self-assessment wizard (handleiding) goed door voordat u met de toets start. Heeft u de test afgenomen? Sla dan de resultatenpagina op of print deze uit. Voor diverse programma's en regelingen stuurt u deze resultaten namelijk mee als bijlage van uw subsidieaanvraag.

Wat is een mkb-onderneming?

Of uw bedrijf een mkb-onderneming is, hangt af van het aantal werknemers en de jaaromzet of het jaarlijkse balanstotaal.

Mkb-definitie

GrootteAantal werknemersENJaaromzetEN/OFJaarbalans
Middelgrootminder dan 250 hoogstens € 50 miljoen kleiner of gelijk aan € 43 miljoen
Kleinminder dan 50 hoogtens € 10 miljoen kleiner of gelijk aan € 10 miljoen
Microminder dan 10 hoogstens € 2 miljoen kleiner of gelijk aan € 2 miljoen

 

Twijfelt u of wilt u meer informatie? Voer dan bovenstaande mkb-toets uit.

Wat zijn werknemers volgens de mkb-definitie?

U rekent onderstaande personen mee bij het bepalen of uw organisatie een mkb-onderneming is:

  • loontrekkenden;
  • personen die voor de onderneming werken, daarmee een ondergeschikte verhouding hebben en voor het nationale recht gelijkgesteld zijn met loontrekkenden;
  • eigenaren-bedrijfsleiders;
  • vennoten die regelmatig actief zijn in de onderneming en er financiële voordelen van genieten.

Let op: volgens het Nederlandse recht maken uitzendkrachten geen deel uit van het aantal in uw onderneming werkzame personen. De uitzendkracht is bij de inlener tewerk gesteld, maar treedt niet in dienst van de inlenende onderneming.

Wat zijn arbeidsjareneenheden (AJE's)?

De berekening van de personeelsbezetting gaat op basis van arbeidsjareneenheden (AJE's). Een werknemer die het hele jaar voltijd in dienst is geweest, telt als één AJE. Deeltijdwerknemers of werknemers die niet het volledige jaar in dienst zijn, tellen naar rato mee als fractie van een AJE.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.