Open voor aanvragen

Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL)

Laatst gecontroleerd op:
14 mei 2024
Gepubliceerd op:
29 november 2016

Wilt u investeren in uw land- of tuinbouwbedrijf? Maar heeft u te weinig onderpand voor een lening? Met het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) kunt u toch een financiering krijgen. Hiermee staat de overheid borg voor een deel van uw lening bij de bank of financier.

Welke soorten BL zijn er?

Een bank kan verschillende soorten BL voor u aanvragen. Bij sommige onderdelen zijn er extra gunstige voorwaarden. Bijvoorbeeld een lagere provisie die u betaalt.

Borgstellingskrediet standaard

U wilt investeren in uw bedrijf maar u heeft te weinig onderpand voor de lening. U kunt dan bij uw financier een lening met borgstelling krijgen van maximaal € 1,2 miljoen.

Borgstellingskrediet Plus (BL Plus)

Wilt u duurzaam investeren in stallen en kassen of wilt u omschakelen naar biologische landbouw óf een duurzamere manier van produceren? U kunt bij uw financier een borgstellingslening krijgen van maximaal € 2,5 miljoen. Lees meer hierover bij Extra mogelijkheden binnen het BL.

Landbouwinnovatie

Wilt u investeren in een nieuw bedrijfsconcept, product of productieproces? Dan kunt u bij uw financier een borgstellingslening krijgen van maximaal € 2,5 miljoen. Kijk voor meer informatie bij Extra mogelijkheden binnen het BL.

Soorten BL in cijfers

Wilt u een borgstellingskrediet gebruiken? Dit zijn de maximale bedragen, voor hoeveel procent de overheid borg staat en wat de provisie is die u betaalt:

Maximale lening, hoogte borgstelling en provisie
Welk borgstellingskrediet Maximale lening Hoogte borgstelling overheid Provisie
Borgstellingskrediet voor de landbouw (BL) € 1,2 miljoen 70% 1% tot en met 3%
Borgstellingskrediet voor de landbouw Plus (BL Plus) € 2,5 miljoen 70% 1% tot en met 3%
Landbouwinnovatie € 2,5 miljoen 70% 3%

U mag het BL, BL Plus en VVK combineren.

Budget

De budgetten voor 2024 zijn als volgt:

  • BL en BL-Plus: € 60 miljoen
  • BL-landbouwinnovatie: € 20 miljoen
  • BL-Plus overbruggingskrediet: € 5 miljoen

Voorwaarden en aanvragen

Wilt u meedoen met het BL? U kunt aanvragen als landbouwer of als bank of financier.

Aanvragen als landbouwer

U vraagt het BL niet zelf aan, dit doet uw bank of financier. Lees meer over het aanvraagproces en de voorwaarden op de pagina Meedoen als landbouwer.

Er zijn extra gunstige voorwaarden voor startende en innoverende bedrijven. Kijk hiervoor op de pagina Extra mogelijkheden binnen het BL.

Aanvragen als bank of financier

Bent u door ons aangewezen als bank of financier voor het BL? Dan doet u een aanvraag of wijziging via ons webportaal. Hier vindt u ook extra informatie en handleidingen. Lees meer over de aanwijzing als financier BL op de pagina Meedoen als bank of financier.

Wetten en regels

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?