ACTa-gebouw - Amsterdam

Laatst gecontroleerd op:
3 mei 2016
Gepubliceerd op:
7 maart 2016

Woningcorporatie De Alliantie is sinds oktober 2010 eigenaar van het voormalig ACTA-gebouw tegenover het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam. Het gebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden: volgens planning zal op deze plek vanaf 2020 een nieuwbouwwijk verrijzen. Tot die tijd stelt de woningcorporatie het enorme pand ter beschikking voor tijdelijk wonen en werken.

Beschrijving

Samen met het TransformatieTeam en Urban Resort is een plan ontwikkeld voor ca 460 woningen met gemeenschappelijk sanitair en keuken/ontmoetingsruimte en ca 6.000 m2 culturele 'broedplaats'. De tijdelijke transformatie draagt zo bij aan de voorbereiding van de toekomstige herontwikkeling van het gebied. Essentieel in de financiële haalbaarheid van het project was dat het een basale transformatie zou worden, die de nieuwe bewoners zelf verder zouden invullen: de toekomstige bewoners werkten allemaal 48 uur mee aan de werkzaamheden en namen het beheer in eigen hand.

Een iconisch gebouw heeft een nieuwe bestemming en blijft voorlopig behouden. Ook blijven verwijzingen bestaan naar de rijke geschiedenis van het gebouw. Collegezalen zijn omgevormd tot bioscoop of evenementenlocatie voor ondernemers, wachtkamers tot algemene ruimtes en de oude mensa heeft opnieuw een restauratieve voorziening

Technische aspecten en Uitvoering

Zoveel mogelijk materialen zijn hergebruikt. Daarnaast is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande (infra)stuctuur in het gebouw.

Succesfactoren

Binnen een jaar is het project van de grond gekomen. Alle belangenpartijen zagen de meerwaarde van het project voor het gebied in en handelden hiernaar; gemeente, brandweer en toezichthouders. Het gebouw dient nu als hét voorbeeld voor tijdelijke transformatie van kantoorgebouwen. Waarbij het zelfbeheer door STW NL in het bijzonder vermeld dient te worden.

Specifieke problemen en oplossingen

De kosten van bouw en beheer moesten zoveel mogelijk worden gedrukt om te zorgen dat de investeringen voor de corporatie verantwoord bleven. In dat kader zijn zoveel mogelijk bouwmaterialen hergebruikt en is de verbouwing mede uitgevoerd met hulp van  studenten en ondernemers, de toekomstige bewoners, die in ruil voor een korting op de huurprijs elk 48 klusuren uitvoerden onder professionele begeleiding van de uitvoerders van aannemingsbedrijf Plegt Vos.

Kenmerken

Bent u tevreden over deze pagina?