Blekerstraat - Almere

Laatst gecontroleerd op:
3 mei 2016
Gepubliceerd op:
6 april 2016

Voordat het voormalige kantoorpand aan de Blekerstraat leeg kwam te staan, deed het achtereenvolgens al dienst als chinees restaurant en snookerhal. Inmiddels heeft Kwintes, een organisatie die onder andere zorg biedt aan mensen met een psychiatrische diagnose, het pand herontwikkelt tot een opvang voor alcohol- en drugsverslaafden.

Beschrijving

Het gebouw dateert uit 1980 en is oorspronkelijk ontwikkeld als kantoorgebouw met twee bouwlagen, en parkeren en entree op de begane grond. Het staat in een relatief oninteressant deel van de stad dat een slechte naam had door de leegstaande (onveilige) garage. Door de parkeergarage te verwijderen en op de begane grond woningen te realiseren, is de sociale controle sterk verbeterd en de veiligheid toegenomen. De transformatie heeft dus een extra positief effect op het gebied.

Technische aspecten en Uitvoering

Het gebouw bestond uit betonnen vloeren met een traditionele draagconstructie van gemetselde kolommen. Het oude dak bestond uit een staalconstructie met stalen dakplaten. Het gebouw staat geplaatst in het verlengde van de straatwand maar vormt in ruimtelijke zin de afscheiding met een daarachter gelegen openbare ruimte waardoor het aan alle zijden toegankelijk en zichtbaar is. Dit gaf aanleiding het gebouw als meer zelfstandig en eigenzinnig element te behandelen. Het gebouw is in zijn geheel gestript tot aan het betonskelet. Er is een begane grondvloer aangebracht, die ter wille van de gewichtsverdeling in het gebouw, geheel apart is gefundeerd waardoor het mogelijk werd een extra verdieping toe te voegen. Het gehele gebouw is geschikt gemaakt aan de huidige wetgeving en milieueisen. Om het gebouw te laten voldoen aan de hedendaagse isolatie-eisen zijn de bestaande grote daglichtopeningen vervangen door kleinere nieuwe kozijnen, mede ter beperking van de inkijk, in combinatie met houtskeletbouw gevelelementen. De gevelafwerking bestaat uit een stalen gevelbeplating met cannelures. Deze detaillering verwijst naar de renaissancearchitectuur van de Italiaanse binnenstedelijke (vrijstaande) palazzo’s. De afzonderlijke vlakken zijn in vijf verschillende kleuren uitgevoerd. Juist bedoeld om meer kleur te brengen in de stad én om de nieuwe bewoners zichtbaar te maken in de stad; een plek om trots op te zijn.

Succesfactoren

De geheel vernieuwde en gekleurde uitstraling geeft een impuls aan een 'vergeten' gebied. Na vier maanden bleken veel mensen het gebouw al te kennen.

Energie en duurzaamheid

Het pand is voorzien van een groen dak met vetplanten (luchtzuiverend en geluid-absorberend) en een stalen gevel. Sinds de transformatie is het pand voor zowel de warmtevoorziening als het warm tapwater aangesloten op de stadsverwarming.

Kenmerken

Bent u tevreden over deze pagina?