Het Blauwe Huys - Wageningen

Laatst gecontroleerd op:
3 mei 2016
Gepubliceerd op:
9 maart 2016

Het Blauwe Huys - met 10 royale appartementen, een penthouse en een plint met sportschool en oogkliniek - is het resultaat van een geslaagde transformatie van het voormalige Belastingkantoor aan de Marijkeweg in Wageningen.

Beschrijving

De eerste initiatieven voor transformatie stammen uit 2003. Eerst zijn, samen met verschillende adviseurs en de gemeente, zorgvuldig alle mogelijkheden en risico’s onderzocht. Er zijn in die tijd uiteenlopende schetsplannen gemaakt: van studentenhuisvesting, loftwoningen, tot woon-werkappartementen en er zijn diverse onderzoeken gedaan naar o.a. luchtkwaliteit, waterhuishouding, natuur en externe veiligheid. Na het afpellen van alle mogelijkheden is in 2006 begonnen met het uitwerken van het plan voor appartementen en bedrijfsruimten.

Technische aspecten en Uitvoering

Het kantoorgebouw stond al een hele tijd leeg en was door verschillende tijdelijke gebruikers erg uitgeleefd. Bovendien was, door slechte isolatie, enkel glas, stalen kozijnen en verouderde materialen, de schil van het gebouw erg slecht bruikbaar. Om het gebouw comfortabel en helemaal aan de moderne eisen te laten voldoen, is ervoor gekozen het gebouw volledig te strippen en te voorzien van een nieuwe schil. Wel is in de commerciële plint het in het werk gestorte beton uit de jaren ’60 zoveel mogelijk in het zicht gelaten: de bekisting is destijds helemaal in houten planken opgebouwd en deze afdrukken zijn te zien in de betonnen vloeren en balken. Ook de oorspronkelijke trap met hardstenen tegels was in prima staat en is ongewijzigd. De toren is compleet gestript en heeft een eigenwijze en eigentijdse afwerking gekregen met wit stucwerk en antracietgrijze gevelpannen. De nieuwe façade sluit daarmee goed aan bij de nieuwe functie, heeft een frisse uitstraling en de toren oogt slanker dan voor de metamorfose. De kolos torent uit boven een lange transparante plint, waar verhuurbare commerciële ruimten in gerealiseerd zijn. Achter op het terrein worden 9 ruime grondgebonden woningen gerealiseerd. Deze woningen zijn qua materialisering familie van de appartemententoren, maar door toevoeging van andere materialen zoals metselwerk en zink toch zelfstandig in hun uitstraling.

Specifieke problemen en oplossingen

Door het voormalige kantoorgebouw te transformeren naar appartementen, is aanzienlijk bespaard op sloopkosten. Het gebruik maken van de bestaande betonnen constructie leverde een forse materiaalbesparing op. De nieuwe schil bestaat uit een goed geïsoleerde HSB-wand, met als buitenafwerking deels stucwerk, deels gevelpannen. De nieuwe lift is geplaatst in de bestaande schacht van de oude lift en het trappenhuis met trap is ongewijzigd. Constructief bleek dat de dakvloer ook nog een extra woning kon dragen: op de 6e laag is een zeer groot penthouse met dakterras gerealiseerd.

Kenmerken

Bent u tevreden over deze pagina?