HOOST Mauritskade - Amsterdam

Laatst gecontroleerd op:
12 september 2016
Gepubliceerd op:
5 september 2016

Het voormalige vestigingskantoor van woningcorporatie Ymere kwam in 2014 vrij. Pogingen om dit pand te verhuren of te verkopen mislukten. Op initiatief van burgerinitiatief Gastvrij Oost is het pand vanaf begin 2016 voor een half jaar ingezet als kleinschalige woonvoorziening voor zo'n 30 vluchtelingen.

Beschrijving

Met steun van buurtbewoners runnen de vluchtelingen hun eigen huishouden. Met dit initiatief wil Gastvrij Oost laten zien dat kleinschalige opvang met steun uit de samenleving een haalbaar alternatief kan zijn voor grootschalige opvang. Na deze periode van een half jaar worden de vluchtelingen elders gehuisvest en wordt het pand door Ymere getransformeerd naar woningen voor starters, waaronder vergunninghouders.

Technische aspecten en Uitvoering

Om het pand tijdelijk geschikt te maken voor wonen zijn een aantal brandmaatregelen getroffen, waarvan de kosten zijn gedeeld door Stadsdeel, Ymere en Gastvrij Oost.  Gastvrij Oost heeft zelf gezorgd voor (eenvoudige) maatregelen in de sfeer van sanitair en keukens.

Succesfactoren

Het pand ligt in Amsterdam-Oost in de buurt van het Tropenmuseum. Het is een hoogstedelijk gebied, een gewilde plek om te wonen.

Kenmerken

Bent u tevreden over deze pagina?