Betonmixer op waterstofgas (2021- )

Laatst gecontroleerd op:
21 december 2023
Gepubliceerd op:
15 maart 2022

Het doel van het project is het ontwikkelen en testen van een waterstof elektrische, uitstootvrije betonmixer met een machine die stroom opwekt en het batterijpakket altijd volgeladen houdt.

Doel

Op dit moment zijn er nog geen waterstof elektrische cementwagens en dit project zal de technische opgaven hiervan adresseren alvorens het start met het ontwikkelen en testen van een waterstof-elektrische, volledig emissievrije betonmixer.

Korte omschrijving van de activiteiten

  • Haalbaarheidsstudie; binnen deze studie wordt zowel de technische als de economische haalbaarheid onderzocht van het ontwikkelen van een op waterstof aangedreven betonmixer. Op basis van deze uitkomsten zal worden besloten al dan niet naar de volgende fase te gaan (Go / No Go); Deze is inmiddels afgerond.
  • Experimentele ontwikkeling; In deze fase wordt een eerste prototype ontwikkeld van een waterstof aangedreven betonmixer; Hiervoor zijn inmiddels de benodigde onderdelen besteld, inclusief het basisvoertuig.
  • Testfase; het eerste prototype zal gedurende een langere periode worden getest in het veld door de deelnemende betonmortelcentrales.

Het project ligt op schema.

Locaties

Dit project wordt uitgevoerd op verschillende locaties omdat de ZEbetonmixer4all V.O.F. een samenwerkingsverband is van verschillende betonmortelcentrales verspreid over Nederland. De technologie leveranciers (Mesken en Hyzon) bevinden zich beide in Noord-Nederland, resp. Smilde en Hoogezand.

Deelnemers
Naam deelnemer Type organisatie Rol in project
ZEbetonmixer4all V.O.F. Onderneming Groep samenwerkende betonmortelcentrales  die kennis inbrengen en gaan testen
Mesken Beton en Kraantechniek B.V. Onderneming Ontwikkelaar opbouw betonmixer
Hyzon Motors Europe B.V. Onderneming Ontwikkelaar Powertrain (aandrijfmechanisme)
Bent u tevreden over deze pagina?