CO2 neutraal wegen aanleggen (2021)

Laatst gecontroleerd op:
4 augustus 2023
Gepubliceerd op:
15 maart 2022

Het doel van het project is het elektrisch maken van een asfaltwerkmachine, trilwals en bijbehorende accupakketten met een flexibele laadoplossing.

Doel

In dit project gaan de twee meest lastige machines, een asfaltafwerkmachine en een trilwals, geëlektrificeerd worden. Voor inzet in de praktijk is het belangrijk dat de elektrische asfaltverwerkingsmachines dezelfde productiviteit en kwaliteit werk leveren als de gangbare diesel uitvoeringen. Daarvoor dienen de machines voor tenminste 8 uur per dag operationeel te zijn en de flexibiliteit hebben om ook langer inzetbaar te zijn. Daarom wordt in het project samengewerkt met een partij voor de ontwikkeling van accupakketten met een hoge energiedichtheid en een partij om met hoogvermogen de batterijen tijdens pauzes snel te kunnen bijladen indien de machines langer dan 8 uur inzetbaar moeten zijn. 

Aangezien niet op alle werklocaties krachtstroom aanwezig is, zal ook een buffer worden ontwikkeld, waarmee de accu’s worden opgeladen. Om aan te tonen dat er een werkbare (totaal)oplossing wordt geboden, zullen de ontwikkelde machines, accupakketten en buffer met snel-laders gedurende een jaar (onder alle seizoenen) in een pilot op diverse locaties in de praktijk getest en verbeterd worden.

 

Korte omschrijving van de activiteiten

  • Het oplossen van technische problemen om ervoor te zorgen dat de geëlektrificeerde asfaltverwerkingsmachines dezelfde mogelijkheden hebben als dezelfde machines die op diesel werken;
  • Het tekenen van de ombouw van de asfaltwerkmachine, trilwals en accupakketten en buffer met twee snelladers;
  • Het bouwen en testen van de asfaltwerkmachine, trilwals en buffer met snelladers;
  • Het testen en doorvoeren van verbeteringen

Locaties

De ontwikkelwerkzaamheden worden voor een belangrijk deel bij ARP Engineering in Ter Aar (ZH) uitgevoerd en de testen vinden op diverse locaties in het land plaats.

Deelnemer
Naam deelnemer Rol in project
ARP Engineering B.V. Hoofdontwikkelaar

Resultaten en doelstellingen

Bent u tevreden over deze pagina?