MIT: R&D-Samenwerkingsprojecten

Laatst gecontroleerd op:
10 mei 2024
Gepubliceerd op:
3 juni 2024

Bent u mkb’er en werkt u met andere mkb'ers samen om producten, productieprocessen of diensten te ontwikkelen of vernieuwen? Dien dan een aanvraag in voor een R&D-Samenwerkingsproject.

Een R&D-Samenwerkingsproject is gericht op de ontwikkeling of vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten. Het project bestaat uit industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling, dat door minimaal 2 mkb’ers wordt uitgevoerd. 

Kleine R&D-Samenwerkingsprojecten


Bij kleine R&D-Samenwerkingsprojecten zijn de subsidiabele kosten maximaal € 571.428. De subsidie is minimaal € 50.000 en maximaal € 200.000 per innovatieproject, waarvan minimaal € 25.000 en maximaal € 100.000 per deelnemer.

Grote R&D-Samenwerkingsprojecten


Bij grote R&D-Samenwerkingsprojecten zijn de subsidiabele kosten meer dan € 571.428. De subsidie is minimaal € 200.000 en maximaal € 350.000 per innovatieproject, waarvan minimaal € 25.000 en maximaal € 175.000 per deelnemer.

Praktische informatie

 • Subsidieprogramma: Rijkstdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
 • Budget: € 50.000 - € 350.000
 • Openstellingsperiode: 11/06/2024 - 17/09/2024

Voorwaarden

Voor alle R&D-Samenwerkingsprojecten gelden de volgende voorwaarden:

 • De subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten.
 • De deelnemers aan het R&D-Samenwerkingsverband vormen een evenwichtig samenwerkingsverband. Dit geldt zowel voor de verdeling van de kosten als voor de inbreng van de deelnemers.
 • Eén deelnemer mag niet meer dan 70% van de kosten voor zijn rekening nemen.
 • Alleen de kosten die zijn gemaakt door de mkb'ers zijn subsidiabel.
 • De looptijd van een R&D-Samenwerkingsproject is maximaal 2 jaar.

Projectselectie en evaluatie

Wij handelen de aanvragen af volgens het tenderprincipe: wij beoordelen alle volledige aanvragen, die op tijd zijn ontvangen en voldoen aan diverse formele criteria. Alle aanvragen die voldoen aan deze formele criteria beoordelen wij daarnaast op basis van 4 rangschikkingscriteria. Voor elk criterium kan een project maximaal 25 punten krijgen.

Lees hieronder meer over de 4 rangschikkingscriteria:

 1. Vernieuwing
  De aanvraag krijgt meer punten naarmate er meer technologische vernieuwing of wezenlijke nieuwe toepassingen van een bestaand product, proces of dienst wordt verwacht.
 2. Economische waarde
  De aanvraag krijgt meer punten als er meer economische waarde wordt gecreëerd voor de deelnemers in het R&D-Samenwerkingsverband of de Nederlandse economie.
 3. Kwaliteit samenwerking
  De aanvraag krijgt meer punten naarmate de kwaliteit van de R&D-Samenwerking hoger is. Dit moet ten minste blijken uit hoe de deelnemers elkaar aanvullen, de capaciteiten van de deelnemers en de kwaliteit van de projectorganisatie.
 4. Positieve impact
  De aanvraag krijgt meer punten als er meer positieve impact wordt gerealiseerd op de maatschappelijke thema’s, genoemd in de regeling.
  Gebruik loketwijzer

Vragen over cybersecurity subsidies?

Heeft u behoefte aan meer informatie, of interesse om deel te nemen aan een cybersecurity innovatie project? Dan kunt u contact opnemen met onze projectadviseurs. Zij helpen u graag met het indienen van uw cybersecurity innovatie project. Door ons contactformulier kunt u uw interesse achterlaten, en wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen door een adviseur van de RVO.

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras pharetra sapien eu nisi iaculis tempor. Pellentesque blandit, nisl vitae lobortis pretium, ante dui facilisis est, porta molestie magna lorem vitae libero."

Voornaam Achternaam
CEO
Adviseur IMVO-steunpunt tijdens webinar
In opdracht van:
Bent u tevreden over deze pagina?