Vermogensversterkend Krediet (VVK)

Gepubliceerd op:
20 december 2019
Laatst gecontroleerd op:
10 februari 2021

Neemt u een land- of tuinbouwbedrijf over of bent u er net één gestart? Bereidt u zich voor op de toekomst door het bedrijf te verduurzamen? Als u te weinig zekerheden heeft, kunt u geen lening afsluiten. Met het Vermogensversterkend Krediet (VVK) lukt dit vaak wel.

Bedrijfsovernamefonds

Het VVK is een lening met borgstelling van de overheid. Dit is één van de extra mogelijkheden van het Borgstellingskrediet voor landbouwers (BL). Het is ook bekend als het Bedrijfsovernamefonds voor startende boeren en tuinders.

Voor wie?

Het VVK is voor startende boeren en tuinders. U bent starter als u minder dan 3 jaar een land- of tuinbouwbedrijf beheert. Bijvoorbeeld als u een eenmanszaak, maatschap of vof heeft. Maar ook als u directeur-grootaandeelhouder bent van een bv.

U neemt een bedrijf over

Veel land- of tuinbouwbedrijven zijn een maatschap of vof. Ouders beheren dan vaak samen met hun zoon of dochter het bedrijf. De overnemer is degene die het landbouwbedrijf helemaal overneemt. Het gaat hierbij om de eerste overname.

Voorwaarden

Wilt u een VVK aanvragen? Dit zijn de voorwaarden:

  • U gebruikt het VVK om investeringen te doen die uw land- of tuinbouwbedrijf weerbaarder maken voor veranderingen in de toekomst.
  • U gebruikt het VVK om investeringen te doen die uw land- of tuinbouwbedrijf duurzamer maken.
  • Binnen 3 jaar na de start of overname van uw bedrijf sluit u het VVK af met uw financier.
  • De investering die u doet met het VVK, sluit aan bij minimaal één van de toetsingscriteria. Deze staan in de visie Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. U leest de criteria in het document LNV-visie als meetlat.

Aanvragen

U vraagt het VVK aan via de Rabobank of de Triodos Bank. Zij beoordelen of u het VVK kunt aanvragen en regelen dit voor u. U maakt hiervoor een afspraak op de website van de banken:

Andere banken doen op dit moment niet mee met deze regeling.

Provisie en borgstelling

U betaalt met het VVK maar 1% provisie over de lening. En de overheid staat voor 90% van de lening borg. Dus gaat uw bedrijf failliet? Dan betaalt de overheid het leningsbedrag dat nog openstaat voor 90% terug aan de financier.

Minimale financiering bij de Rabobank

Regelt de Rabobank voor u de aanvraag? Dan moet u na de inzet van het VVK een minimale financiering bij de Rabobank hebben van € 1 miljoen. Dit mag een combinatie van verschillende financieringen zijn.

Webinar

Op 22 oktober 2020 heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een webinar over het VVK georganiseerd. Tijdens dit webinar hoort u wat de mogelijkheden hiervan zijn. Wilt u dit terugkijken? Dat kan via YouTube.

Vragen over Vermogensversterkend Krediet (VVK)?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?