African Development Bank (AfDB)

Gepubliceerd op:
14 maart 2011
Laatst gecontroleerd op:
22 juni 2021

De African Development Bank (AfDB) verstrekt leningen aan Afrikaanse overheden voor projecten en programma's gericht op economische en sociale ontwikkeling.

De dienstverlening van de AfDB richt zich op verschillende sectoren en thema's, zoals landbouw, water, milieu, infrastructuur en klimaatverandering. De AfDB financiert ook steeds vaker de ontwikkeling van de particuliere sector. Wilt u in aanmerking komen voor ondersteuning van de AfDB? Dan moet uw bedrijf gevestigd zijn in een van de regionale lidstaten.

De AfDB heeft 82 lidstaten: 54 regionale landen en 28 niet-regionale landen, waaronder Nederland. De bank is opgericht in 1963. Het hoofdkantoor staat in Abidjan, Ivoorkust.

 

Onderdelen AfDB-groep

De African Development Bank Group bestaat uit:

Hoe kom ik in aanmerking voor projecten van de AfDB?

In de meeste gevallen verstrekt de AfDB leningen aan Afrikaanse overheden. Het lenende land zorgt voor de aanbesteding van de werkzaamheden die uit deze projecten voortkomen. Meestal vereist de AfDB dat de aanbesteding van het project verloopt volgens de methode van 'international competitive bidding'. Lees meer over de aanbestedingsprocedures in het document AfDB Procurement Procedures - Good and Consultancy (pdf).

De overheid van het lenende Afrikaanse land voert de aanbestedingsprocedure uit. Ook sluit zij de contracten af met de uitvoerende bedrijven. De AfDB controleert alleen of de procedures goed zijn nageleefd. Ook heeft de AfDB een toezichthoudende rol tijdens de uitvoering van het project.

Voorwaarden deelname

U vindt de voorwaarden voor deelname in de richtlijnen voor consultants, aannemers en leveranciers (pdf). Een belangrijke voorwaarde is dat uw bedrijf gevestigd moet zijn in een lidstaat van de bank. Als het gaat om goederen, moeten deze van oorsprong uit een van de lidstaten zijn.

Bent u consultant en wilt u in aanmerking komen voor projecten? Dan moet u zich registreren bij de AfDB via het systeem van Consultancy Services (E-Consultant).

Actuele projecten en aanbestedingen

Bekijk de actuele projecten en aanbestedingen op de website van de African Development Bank.

Vragen over de African Development Bank?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?