Dierziektepreventie

Laatst gecontroleerd op:
7 september 2023
Gepubliceerd op:
16 december 2014

Houdt u dieren? Dan zijn er regels om dierziekten te voorkomen. En regels om mogelijke verspreiding hiervan te voorkomen.

Bloedmonsters nemen bij varkens

Als varkenshouder moet u bijvoorbeeld regelmatig bloedmonsters laten nemen van uw varkens. Ook zijn er strenge regels voor het verplaatsen van deze dieren tussen varkensbedrijven.

Vogelgriep

Is er in Nederland vogelgriep? Dan komen er hiervoor regels. Maar ook bij alleen een dreiging kunnen er al regels zijn. Zo kan een uitbraak of verspreiding mogelijk voorkomen worden. Bekijk de actuele situatie op de pagina Vogelgriep.

Maatregelen Q-koorts

Als schapen- en/of geitenhouder moet u zich houden aan maatregelen tegen Q-koorts. Deze gelden niet alleen voor grote bedrijven. Heeft u bijvoorbeeld een kinderboerderij met schapen en geiten? Of wilt u een lammetjesdag organiseren op uw bedrijf? Dan moet u zich hier ook aan houden. U vindt alle maatregelen op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Eenvoudige wasplaatsen voor evenhoevigen

Houdt u 10 of meer evenhoevigen (zoals runderen, varkens, schapen en geiten)? En voert u dieren aan? Dan moet u een wasplaats hebben. Vuile veewagens kunnen dierziekten verspreiden naar andere bedrijven. Daarom moet u elke keer nadat u dieren heeft gelost uw veewagen schoonmaken en ontsmetten. Lees op de pagina Eenvoudige wasplaatsen of deze regels ook voor u gelden.

Diergezondheidsfonds

De kosten voor bestrijden en voorkomen van dierziekten worden betaald uit het Diergezondheidsfonds (DGF). Houdt u schapen, geiten, varkens, runderen of pluimvee? Of produceert u (vaccin-) broedeieren? Dan betaalt u een diergezondheidsheffing. Meer informatie hierover leest u op de pagina Diergezondheidsfonds.

Meer weten?

Kijk op de website van de NVWA. Hier vindt u meer informatie over dierziekten die u moet melden en waar u dit doet.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?