Vogelgriep
Het vogelgriepvirus komt Nederland bijvoorbeeld binnen door trekvogels en import van pluimveevlees. Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood. Het risico dat mensen worden besmet met het vogelgriepvirus is erg klein.
De overheid neemt bij een verdenking van vogelgriep maatregelen om verspreiding te voorkomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert deze maatregelen uit.
Besmettingen
Op meerdere bedrijven is vogelgriep (H5) vastgesteld. Op de website van de Rijksoverheid leest u om welke plaatsen het gaat. Dit zijn plaatsen waar vanaf 26 oktober 2021 een uitbraak van vogelgriep was.
Wordt bij vogels van een hobbydierhouder vogelgriep vastgesteld? Dan leest u dat op de website van de NVWA.
Maatregelen
Er geldt een landelijke ophokplicht en afschermplicht sinds 5 oktober 2022. Een uitgebreid overzicht van de maatregelen staat op de website van de Rijksoverheid.
Ophokplicht
De ophokplicht geldt voor houders van commercieel gehouden vogels. Deze geldt niet voor fazanten, sierwatervogels en loopvogels die commercieel gehouden worden.
Afschermplicht
De afschermplicht geldt voor:
- commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels;
- houders van dierentuinen;
- kinderboerderijen;
- eigenaren van hobbyvogels (hoenderachtigen en kippen, watervogels en loopvogels).
Meldplicht
Commerciële pluimveehouders moeten verdenkingen bij leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens eerder melden. De regels staan op de website van de NVWA. Voor andere dieren blijft de normale meldplicht gewoon gelden.
Deze maatregelen blijven gelden:
- Verdenkingen van vogelgriep moeten gemeld worden.
- Strooisel op eenden- en kalkoenbedrijven moet afgedekt zijn.
- Op commerciële bedrijven blijft het hygiëneprotocol gelden en bezoekers moeten geregistreerd worden.
U ziet op de Dierziektenviewer waar op dit moment besmettingen zijn. En welke tijdelijke maatregelen in deze gebieden gelden.
Meer informatie
U leest het laatste nieuws op de website van de Rijksoverheid. Daar vindt u ook meer informatie over de besmettingen en maatregelen.
Maatregelen en achtergrondinformatie
- Informatie van de Rijksoverheid. Hier vindt u vragen en antwoorden over vogelgriep, beleidsinformatie en actueel nieuws.
- Informatie van de NVWA. Hier vindt u informatie over de bestrijding van vogelgriep.
Dierziektenviewer
In de Dierziektenviewer kunt u zien of en waar vervoersmaatregelen zijn door een uitbraak bij bedrijven.
Wat doet RVO voor u?
Bij de verdenking of vaststelling van vogelgriep op een bedrijf zijn maatregelen noodzakelijk. Als u schade lijdt door deze maatregelen kunt u mogelijk aanspraak maken op een tegemoetkoming uit het Diergezondheidsfonds. Wij verzorgen de financiële afhandeling. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Diergezondheidsfonds. Ook voor andere vragen over vogelgriep kunt u bij ons terecht.
Meer weten?
- Vogelgriep in Nederland (Wageningen Bioveterinary Research)
- Informatie over Aviaire influenza (vogelgriep) van het RIVM
- Europese regelgeving vogelgriep (Europese Commissie)
Vragen over vogelgriep?
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit