Onderzoek knaagdierfokkerijen

Gepubliceerd op:
1 september 2023
Laatst gecontroleerd op:
21 september 2023

Knaagdieren kunnen besmet zijn met een zoönose. Dit is een infectieziekte die dieren op mensen kunnen overdragen. Daarom houden wij een onderzoek onder knaagdierfokkerijen. Met deze gegevens doen we een risicobeoordeling.

Waar gaat het onderzoek over?

Bij een uitbraak van een zoönose is het belangrijk om te weten welke knaagdieren waar zijn. Ons onderzoek gaat over locaties met cavia’s, konijnen, muizen, ratten of gerbils. Wij vragen naar de diergegevens in het jaar 2022:

  • het gemiddeld aantal gehouden dieren;
  • het aantal productieve fokdieren;
  • het doel waarvoor u de dieren houdt.

Hoe doet u mee?

U doet mee met het onderzoek door een digitaal formulier in te vullen. Alle knaagdierfokkerijen die bij ons bekend zijn, ontvangen een brief met een uitnodiging van ons. Het invullen kost u ongeveer 10 minuten. Doe dit uiterlijk 8 oktober 2023.

Houders van vleeskonijnen

Houdt u naast vleeskonijnen konijnen voor een ander doel? Of houdt u nog knaagdieren? Doe dan mee aan het onderzoek. Deze gegevens zijn nog niet bij ons bekend.

Inloggen

Om het formulier te openen logt u in met eHerkenning (bedrijven) of met uw DigiD (particulieren). Logt u in met eHerkenning? U heeft dan minimaal niveau 2+ nodig. Logt u in met DigiD? Dat kan met een SMS-code of de Digid-app. Heeft u geen eHerkenning? U regelt uw eHerkenningsmiddel op eherkenning.nl.

Gegevens

De gegevens die u invult, geven wij anoniem aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het doel waarvoor u ze heeft gegeven.

Meer weten?

Kijk op de website van de NVWA. Hier vindt u meer informatie over de bestrijding van dierziekten.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?