U heeft, koopt of verkoopt een hond

Gepubliceerd op:
14 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
20 maart 2023

Neemt of heeft u een hond als huisdier? Zorg dat het dier gechipt en geregistreerd is. Meestal moet de hond ook een officieel Europees dierenpaspoort (EU-paspoort) hebben.

Controleer de chip, registratie en EU-paspoort

Heeft u een hond? Of koopt of verkoopt u een hond? Zorg dat deze gechipt en geregistreerd is. Dit is namelijk verplicht.

Honden die op of na 1 november 2021 geboren zijn moeten ook een geldig EU-paspoort hebben. Dat geldt ook voor alle honden die een andere houder krijgen. Leeftijd maakt in dat geval dus niet uit. Hierdoor weet de nieuwe houder meer van de geschiedenis van het dier. De houder kan bijvoorbeeld controleren wie de moeder is en welke inentingen de hond heeft gehad.

Koopt u een hond? Registreer op tijd

U registreert de hond binnen 2 weken na aankoop. Dit doet u bij één van de aangewezen portalen (websites). U heeft daarbij het chipnummer van de hond nodig. 

Heeft u een hond? Geef wijzigingen door

Verandert er iets in de situatie van uw hond? Veranderingen geeft u door bij het portaal waar u uw hond heeft geregistreerd. Denk hierbij aan verhuizing, vermissing, export of overlijden van de hond.

Krijgt uw hond een nieuwe houder? Meld de hond af

Krijgt uw hond een andere houder? Bijvoorbeeld door verkoop of herplaatsing? Zorg dat de hond een chip, registratie en EU-paspoort heeft.

Bij de overdracht meldt u de hond af bij één van de aangewezen portalen. U heeft daarbij het chipnummer van de hond nodig. Een overzicht van erkende portalen vindt u op Portalen voor registratie van honden. De nieuwe houder doet hierna een aanvoermelding.

Veelgestelde vragen

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?