Houders van honden: niet-bedrijfsmatig

Gepubliceerd op:
14 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
11 juli 2022

Heeft u een hond? Wilt u een hond kopen, verkopen of overdragen? Gaat u met uw hond naar het buitenland? Of krijgt uw hond eenmalig een nestje? Dan krijgt u te maken met de registratieregels voor houders van honden.

Registratieregels voor niet-bedrijfsmatig houden van honden

Steeds meer mensen nemen een hond. Sinds 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt en geregistreerd zijn bij een aangewezen portaal. Deze portalen geven de diergegevens door aan RVO.

Sinds 1 november 2021 kwam daar het Europees dierenpaspoort (EU-paspoort) bij. Dit EU-paspoort is verplicht voor alle honden, geboren of geïmporteerd na 1 november 2021.

Wat betekent dat voor u als niet bedrijfsmatig houder van honden? Krijgt uw hond een nestje? Haalt u een hond uit het buitenland? Of wilt u uw hond overdragen aan een andere houder en daarom een EU-paspoort voor de hond aanvragen? Dan moet u uw dierlocatie registreren met een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) bij RVO.

Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden

Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar u de hond(en) houdt. U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.

U heeft een UBN nodig als u:

  • een nestje pups krijgt;
  • een hond importeert en de eerste houder bent;
  • een hond heeft die nog niet is geregistreerd en u dus de eerste houder bent die de hond registreert;
  • een EU-paspoort aanvraagt voor een hond.

Kosten UBN niet bedrijfsmatig gehouden honden

Het registreren van een UBN voor niet-bedrijfsmatig gehouden honden kost één keer € 19. Heeft u al een UBN voor een ander diersoort? En voegt u de diersoort Hond niet-bedrijfsmatig daaraan toe?  Ook dan betaalt u eenmalig een bedrag van  € 19 voor de diersoort Hond niet-bedrijfsmatig.

De factuur ontvangt u per post.

Hoe vraagt u UBN voor honden aan?

Via de knop Direct uw UBN regelen meldt u zich aan als niet-bedrijfsmatig houder van honden. Kies  in het volgende scherm Huisdieren Registreren en log in met DigiD. Na inloggen ziet u uw gegevens.  Klik dan op Registreren en u maakt automatisch een UBN op uw adres aan.  Het UBN ziet u in het volgende scherm.  Wij sturen hiervan geen bevestiging. Uw UBN is meteen actief.

De registratie van uw UBN kunt u altijd raadplegen, wijzigen of beëindigen.

Een hond kopen

Koopt u een hond? Let er goed op dat het dier dan al een chip, een registratie én een officieel EU-dierenpaspoort heeft.

Geregistreerde informatie wijzigen

Alle wijzigingen geeft u ook door bij een van de portalen. Denk hierbij aan adreswijziging, vermissing, export of overlijden van de hond. Een overzicht van de portalen waar u uw hond kunt registreren vindt u op Algemene informatie registratie honden.

Koop geen hond zonder chip of paspoort

Het is verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen. Vanaf 1 november 2021 moet u er ook op letten dat de hond een geldig paspoort heeft. Hierdoor weet u meer van de geschiedenis van het dier. U kunt dan bijvoorbeeld controleren wie de moeder is en of de hond zijn inentingen heeft gehad.

Heeft u per ongeluk een hond gekocht zonder registratie? Of heeft uw hond u een vals paspoort? Laat uw hond dan zo snel mogelijk door de dierenarts registreren bij een aangewezen portaal. De dierenarts heeft daarbij uw UBN nodig.

Eenmalig een nestje van uw hond?

Krijgt uw hond eenmalig een nestje? Registreer dan bij ons een UBN voor niet-bedrijfsmatig gehouden honden. Dit nummer heeft u nodig als u uw dier(en) laat chippen door een dierenarts of chipper. Zonder uw UBN kan de dierenarts of chipper de pups namelijk niet chippen.

Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte een chip en een EU-paspoort hebben. De dierenarts of chipper registreert de chips van de pups bij ons. De dierenarts zorgt voor de aanvraag van het EU-paspoort van de pup. 

Stappenplan voor goede registratie van uw nestje:
  1. U regelt een UBN als niet-bedrijfsmatig houder van honden.
  2. De dierenarts of chipper brengt de chip aan en registreert deze bij ons. 
  3.  De dierenarts zorgt voor de aanvraag van het EU-paspoort voor de pup(s). 
  4. U registreert de geboorte van de pups bij één van de aangewezen portalen. U heeft daarbij het chipnummer van de moeder nodig.  De lijst met aangewezen portalen vindt u onderaan de pagina Algemene informatie registratie honden.  

Gaat de pup naar een nieuwe houder? Dan doet u een afvoermelding bij het portaal. De nieuwe houder van de pup hoeft geen UBN te hebben. Maar doet wel een aanvoermelding bij het portaal. Dit betekent dat hij het nieuwe adres van de pup doorgeeft.

Een hond uit het buitenland

Bent u van plan om zelf een hond uit het buitenland te halen? En loopt dit niet via een zwerfdierorganisatie? Dan heeft u een UBN nodig en krijgt u te maken met de registratieregels. Alles hierover leest u op Honden uit het buitenland.

Registratieregels voor honden in beeld

In dit filmpje leggen wij u de registratieregels voor honden uit.

Meer weten?

Veelgestelde vragen van houders van honden staan voor u op een rij.

Heeft u meer vragen over de registratie van honden? Op Registratie van honden vindt u informatie per doelgroep.

Infographic registratie van honden

Bekijk en download ook de infographic over de registratieregels.

Vragen over registratieregels honden?

U kunt met ons chatten op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur. Klik hiervoor op de oranje chatbutton rechtsonder in beeld.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?