Registratieregels fokkers

Gepubliceerd op:
14 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
14 juli 2022

Voor u als fokker was er al de registratieplicht voor bedrijfsmatig houden van huisdieren. Per 1 november 2021 zijn daar registratieregels bij gekomen.

Aanmelden huisdierlocatie bij RVO

Als fokker registreert u zich bij ons. Ook registreert u de huisdierlocatie. U geeft aan op welke locatie en in welk gebouw u de dieren houdt. Dit doet u met uw Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor het bedrijfsmatig houden van huisdieren. Als fokker heeft u te maken met meer regels. Uw UBN vraagt u aan op Bedrijfsmatig huisdieren houden. Daar vindt u alle informatie over bedrijfsmatig huisdieren houden.

Krijgt uw hond eenmalig een nestje? Dan gelden er voor u andere regels. Meer informatie daarover en aanvragen van een UBN op Houders van honden: niet-bedrijfsmatig.

Meld de geboorte van pups

Alle honden die geboren zijn na 1 november 2021, moeten een Europees dierenpaspoort (EU-paspoort) hebben. Binnen 7 weken na de geboorte laat u de pups chippen en vraagt u een EU-paspoort aan. Zorg dat u op tijd uw UBN heeft. De dierenarts of chipper registreert de uitgegeven chip op uw UBN.

U registreert de geboorte van de pups bij één van de aangewezen portalen. U heeft hiervoor het chipnummer van het moederdier nodig. Een overzicht van de portalen vindt u onderaan de pagina Algemene informatie registratie van honden.

Andere wijzigingen geeft u ook door bij één van de portalen. Denk hierbij aan adreswijziging, vermissing, export of overlijden van de hond.

Pup gaat naar de nieuwe houder

Als de pup naar een nieuwe houder gaat, registreert u een afvoermelding bij het portaal. De nieuwe houder hoeft geen UBN aan te vragen. Maar doet wel een aanvoermelding bij het portaal. Dit betekent dat hij het nieuwe adres van de pup doorgeeft. Meer informatie leest u op Houders van honden niet-bedrijfsmatig.

Meer weten?

Heeft u vragen over de registratie van honden bij een portaal? Neem dan contact op met één van de portalen.

Meer informatie over het houden, chippen en registreren van huisdieren vindt u bij het Landelijk informatiecentrum Gezelschapsdieren.

Infographic nieuwe registratieregels honden

Bekijk en download ook de infographic over de nieuwe regels.

Vragen over registratieregels voor honden?

U kunt met ons chatten op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur. Klik hiervoor op de oranje chatbutton rechtsonder in beeld.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?