Internationale kansen in de agri & foodsector

Gepubliceerd op:
21 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
4 april 2022

De Nederlandse agri & food-sector is de wereldwijde marktleider. In deze sector liggen veel kansen op het internationale toneel. Ontdek op deze pagina kansrijke markten, succesverhalen, marktrapporten, evenementen en handelsmissies. Lees ook hoe RVO u verder kan helpen, bijvoorbeeld met subsidies.

Topsector agri & food

De Nederlandse topsector agri & food is sterk, innovatief, hoogproductief en blinkt uit op logistiek gebied. Tegelijk kennen veel andere landen uitdagingen in de sector, bijvoorbeeld rond bevolkingsgroei, voedselzekerheid, klimaatverandering en meer welvaart. Nederlandse agri & foodbedrijven kunnen, vaak samen met kennisinstellingen, hun kennis bijdragen aan innovatieve oplossingen voor lokale problemen in deze landen.

 

Actueel

Stadslandbouw in Singapore

Singapore is te afhankelijk van import voor de voedselvoorziening. Een groot probleem is dat er te weinig land is. Urban Farming Partners Singapore, dat zonder daglicht voedsel teelt, mag nu een miljoenenplan uitvoeren. Het bedrijf bouwt de eerste ultramoderne indoor farm in Singapore.

Lees het verhaal van Urban Farming Partners Singapore

Webinars & evenementen

Wilt u zakendoen in het buitenland op het gebied van agri & food? Neem dan deel aan relevante evenementen of webinars. U wordt tijdens evenementen en webinars bijgepraat door experts, u ontdekt kansen en ontmoet zakelijk interessante partijen.

Kijk in de agenda voor aankomende evenementen

 

Ga mee op handelsmissie

Heeft u internationale ambities en wilt u snel de juiste contacten leggen in een land? Ga dan mee op een handelsmissie. Tijdens een missie ontmoet u potentiële zakenpartners, vergroot u uw netwerk, ontdekt u marktkansen en wisselt u kennis uit.

Bekijk welke missies op de planning staan

Subsidie en financiering

Internationale ambities? Wij helpen u graag om de financiering voor uw internationale ondernemingsplannen rond te krijgen. Ontdek wat RVO voor u kan betekenen op het gebied van subsidies en financieringen.

Lees verder

Vragen over internationaal zakendoen in de agri & foodsector?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Marktrapporten over internationale kansen in de agri & food

RVO en het netwerk van ambassades en consulaten publiceren regelmatig gratis marktrapporten over internationale kansen in de agri & foodsector. Hieronder vindt u een greep uit de recente marktrapporten.

Marktrapport kansen in de Vietnamese voedselmarkt

RVO en de ambassade in Hanoi hebben onderzoek laten doen naar de voedselmarkt in Vietnam. Het rapport geeft een overzicht van deze markt en de kansen die er liggen. Ook mogelijke belemmeringen en wetgeving bij het betreden van de markt komen aan bod. En er is aandacht voor hulp voor Nederlandse bedrijven die willen exporteren naar Vietnam.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Marktrapport digitalisering landbouw in Duitsland

De lat ligt hoog voor digitalisering in de Duitse landbouw. Net als in Nederland zijn digitale agro-innovaties volop in ontwikkeling.  Om inzicht te krijgen in de dynamische digitalisering, hebben RVO en het Landbouwattachénetwerk Berlijn een marktverkenning laten uitvoeren. Lees in het rapport over de belangrijkste spelers, toekomstige trends en samenwerkingskansen.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Welke landen bieden kansen in de agri & food?

Verschillende landen bieden kansen in de agri & foodsector. Via het landenoverzicht kunt u per land de zakelijke kansen in uw sector verkennen.  Bekijk hieronder in welke landen er zoal kansen liggen in de agri & foodsector.

De Verenigde Staten zijn de grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld. De agrarische sector kent uitdagingen, zoals een tekort aan arbeidskrachten en de effecten van klimaatverandering. Hierdoor is er behoefte aan klimaatslimme landbouw en automatisering. Ook de 'agtech' biedt kansen, met name in smart farming, softwareontwikkeling, big data, sensortechnologie en keteninnovatie.

Argentinië is een agrarische grootmacht. Het klimaat, de vruchtbare grond en andere natuurlijke bronnen maken Argentinië erg geschikt voor landbouw en veehouderij. Ongeveer 60% van de Argentijnse export komt uit deze sector. Argentinië is de grootste exporteur van biodiesel, sojabonen en bijproducten van limoen en soja. De overstap van Argentinië naar een duurzame strategie voor de hele biomassaketen biedt ook kansen.

De officiële vlag voor het land China

In de Chinese agri & foodsector liggen veel zakelijke kansen. Zo investeren verschillende Chinese steden en provincies in het bouwen van agroparken rondom de grote steden. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de modernisering van bestaande tuinbouwkassen naar glastuinbouwkassen die meer produceren.

De officiële vlag voor het land Marokko

Marokko produceert olijven, olijfolie en vruchten zoals dadels, vijgen en amandelen. Marokko is ook 's werelds grootste leverancier van fosfaat; met name voor de kunstmestindustrie. Zuivelproducten, lams-, pluimvee- en rundvlees en de visserijsector zijn ook belangrijk. De Nederlandse kennis rond verduurzaming en export van landbouwmachines biedt kansen in Marokko.

Ondernemers aan het woord

Verse groenten voor Afrikaanse markten

"Met die steun, en de overheidscontacten waaraan zij ons hielpen, konden we actief de Rwandese markt op."

Norbert van der Straaten
Holland Greentech

Zomerscholing tijdens hazelnootoogst in Turkije

"De kinderen gaan mee naar de velden, waar ze niets te doen hebben. Als ze wat ouder zijn, helpen ze hun ouders bij het plukken van de hazelnoten. Die kinderen horen op school te zitten."

Mehmet Soytürk
directeur Finma

Welke markt past bij uw internationale plannen?

Weten welke landen passen bij uw plannen? Vraag een gratis landenvergelijking aan. Een adviseur legt dan verschillende landen voor u naast elkaar.

Links

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?