Marktrapport België: kansen voor alternatieve eiwitverwerking

Laatst gecontroleerd op:
8 oktober 2025

Bent u actief op het gebied van alternatieve eiwitverwerking? En benieuwd naar zakelijke kansen en samenwerkingsmogelijkheden in België? Lees dan hieronder de samenvatting van het marktrapport 'Bridging borders, shaping proteins: rethinking proteins by the Dutch, Flemish and Walloon processing industries'. Vraag het hele rapport gratis aan. 

De Nederlandse ambassade in België en Next Food Chain (bedrijfsnetwerk rond plantaardige voeding in Vlaanderen) gaven opdracht voor onderzoek naar alternatieve eiwitverwerking in België. 

Het onderzoek is nu afgerond en gepubliceerd onder de titel 'Bridging borders, shaping proteins: rethinking proteins by the Dutch, Flemish and Walloon processing industries'

Marktrapport Bridging borders, shaping proteins

In dit rapport staat de eerste complete analyse van de sector in 3 Belgische regio's, namelijk: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Het bevat ook een uitgebreide vergelijking met de Nederlandse sector voor alternatieve eiwitverwerking. Het rapport presenteert de economische kengegevens zoals totale activa, winstgevendheid en het aantal banen. Daarnaast leest u per regio wat de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen (SWOT) zijn. 

Bevindingen over alternatieve eiwitverwerking in België

  • In Wallonië is de sector voor alternatieve eiwitverwerking klein. Het heeft 37 bedrijven: 26 hybride en 11 compleet plantaardige of alternatieve eiwitbedrijven. De meeste bedrijven hebben als locatie Luik of Henegouwen. Hybride bedrijven zijn meestal ouder. Plantaardige of alternatieve eiwitbedrijven zijn meestal niet winstgevend.
  • Vlaanderen loopt voor op de 2 andere regio's. Vlaanderen heeft 136 bedrijven. 4% van de lokale voedingsindustrie is actief in alternatieve eiwitverwerking, vergeleken met 3% in Brussel en 2% in Wallonië. Vlaanderen is daarin het meest ontwikkeld. De regio heeft het grootste aandeel plantaardige of alternatieve eiwitbedrijven. Ook is er een betere winstgevendheid en zijn er meer banen.
  • Bedrijven ouder dan 10 jaar presteren beter op winstgevendheid en werkgelegenheid. Jongere plantaardige of alternatieve eiwitbedrijven kampen met opstartuitdagingen. Zij hebben kapitaal nodig voor de lange termijn en voortdurende beleidssteun.
  • De Nederlandse sector is groter dan de Belgische en groeit ook sneller. Onze sector telt 70% meer bedrijven en heeft sinds 2015 meer start-ups. Maar in België werken iets meer werknemers uit de totale voedingsmarkt in alternatieve eiwitverwerking.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Uit het onderzoek blijkt dat er voor Nederlandse alternatieve eiwitbedrijven kansen liggen in België. Volg de 4 tips hieronder om die kansen succesvol op te pakken. 

  1. Focus op kwaliteit en vertrouwen. Het is goed om te investeren in verbetering van de smaak, structuur en voedingswaarde van uw eiwitproduct. Er is veel concurrentie op de Belgische markt. Door productverbetering stelt u de Belgische consument niet teleur en bouwt u aan klanttrouw op de lange termijn.
  2. Bereid u voor op nieuwe technologieën. De vraag naar kweekvlees en precisiefermentatie gaat naar verwachting hard groeien. Belgische bedrijven zijn niet genoeg ontwikkeld om aan die vraag te gaan voldoen. Investeer daarom in onderzoek en samenwerkingen om de Nederlandse voorsprong vast te houden.
  3. Maak slim gebruik van regionale ecosystemen. Bouw uw activiteiten uit waar de ondersteuning het grootst is, zoals vergisting in Vlaanderen, ingrediëntendeskundigheid in Wallonië en start-upnetwerken in Nederland.
  4. Werk samen om kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen. Ga samenwerken met hybride bedrijven. Of maak gebruik van gedeelde infrastructuur, zoals van proeffabrieken. Zo versnelt u ontwikkeling van een product zonder te veel extra productiekosten.

Vraag het rapport gratis aan 

Het rapport geeft u inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Belgische sectoren. Dat inzicht helpt om toekomstige samenwerking tussen beide landen goed op te zetten. Overheden en bedrijven ontwikkelen met dat inzicht meer effectieve en regionaal verankerde strategieën voor eiwittransitie.

Wilt u daar mee over weten? Vraag het hele rapport gratis aan via e-mail. 

Vraag het rapport gratis aan

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?