Exporteren buiten de EU: Access2Markets portal

Gepubliceerd op:
18 december 2018
Laatst gecontroleerd op:
12 januari 2022

Exporteren buiten de EU kan een hele uitdaging zijn. Hoe blijft u bijvoorbeeld op de hoogte van alle exportregels? En waar controleert u de producteisen van een niet-EU-land? Gelukkig heeft de EU een handige database waarin deze informatie te vinden is.

Access2Markets is dé bron voor informatie over exportregels, tarieven en eisen naar landen buiten de EU. Deze gratis portal is de opvolger van de Market Access Database (MADB) en EU Trade Helpdesk, die al door veel ondernemers werden gebruikt als bron van informatie.

Bekijk de online portal Access2Markets.

Heeft u niet eerder met Access2Markets (of de MADB) gewerkt? Dan helpt deze pagina u verder op weg. In 3 stappen leert u hoe u kunt werken met de portal. Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar een buitenlandse markt? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

De 3 stappen zijn:

  • Zoek de HS-code van uw product.
  • Ga naar de portal Access2Markets.
  • Voer de HS-code en uw land van bestemming in.

Hieronder volgt een toelichting over iedere stap.

Stap 1: HS-code

Als u op de hoogte wilt blijven van producteisen, invoerrechten en andere exportverplichtingen, dan is Access2Markets een haast onmisbare bron van informatie. Toch is het vinden van de exportinformatie niet altijd even eenvoudig. De onderstaande stappen helpen u op weg.

Vind de juiste goederencode (HS-code)

Het Geharmoniseerd Systeem wordt gebruikt om alle geïmporteerde en geëxporteerde goederen te classificeren. Met de HS-code komt u er namelijk achter welke eisen en tarieven er voor uw product gelden wanneer u deze wilt exporteren. Ook voor de administratieve afhandeling van een exporttransactie heeft u de juiste goederencode nodig.

De HS-code voor uw product vinden, is niet altijd eenvoudig. Via Access2Markets kunt u zoeken op productnaam. Of bladeren in de lijst van goederen en bijbehorende HS-codes. Het handboek douane kan helpen. Komt u er niet uit? Bel dan met de Douane op 0800-0143. Zij geven u advies over de code. Het vinden van de juiste HS-code blijft echter uw eigen verantwoordelijkheid.

Wat als u de verkeerde HS-code gebruikt?

De verkeerde HS-code kan bij aankomst in het bestemmingsland vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen er vertragingen optreden bij de douane en of kunt u te maken krijgen met een naheffing van invoerrechten.

Stap 2: de portal

Ga naar Access2Markets of bekijk deze Engelstalige introductievideo om kennis te maken met Access2Markets. Onderaan de video kunt u met cc de Nederlandse ondertiteling instellen.

Een portal voor goederen en diensten

Let op: Access2Markets biedt informatie over de exportregels voor het bestemmingsland. Het geeft u niet alle informatie over de verplichtingen die u heeft in het land van uitvoer, bijvoorbeeld Nederland. Zo is het belangrijk dat u bij export uw goederen aangeeft bij de douane.

De portal gaat niet alleen over goederen. U kunt er ook informatie vinden over de in- en uitvoer van diensten.

Ook voor importeren kunt u Access2Markets gebruiken. Geef op de My Trade Assistent Nederland aan als land van bestemming als u meer informatie wilt over importregels in de EU, en informatie over de btw van een product in Nederland.

Hulp via My Trade Assistent

Access2Markets is wat laagdrempeliger om mee te beginnen dan de MADB. De hulpbalk (My Trade Assistent) maakt het uitzoeken simpeler. Er is ook veel aandacht voor leerprogramma’s, inclusief een stappenplan voor beginners.

Oorsprongsregels en de ROSA tool

De portal bevat meer hulp om de preferentiële oorsprongsregels beter te begrijpen. Met behulp van een checklist kunt u kijken of uw product voldoet aan deze regels. De ROSA tool helpt u daarbij. Ook kunt u oorsprongsregels in verschillende handelsakkoorden met elkaar vergelijken.

Producteisen en sanitaire of fytosanitaire eisen

Naast exportregels biedt Access2Markets informatie over producteisen. Op onze landenpagina's vindt u ook informatie over producteisen. U vindt de landenpagina's via het landenoverzicht.

Zoekt u naar informatie over sanitaire of fytosanitaire eisen? Die zijn in de portal te vinden onder handelsbelemmeringen. Als er sanitaire of fytosanitaire eisen zijn, vindt u die terug bij de belemmeringen waar SPS voor staat.

Statistieken

Bent u op zoek naar statistieken over een product en over de export naar het bestemmingsland? Kijk dan op de Statistics-pagina. Hier kunt alle (of een van de) EU-lidstaten en een bestemmingsland selecteren.

Stap 3: de informatie

Na het invoeren van de goederencode, het land van herkomst en het land van bestemming in Access2Markets, ziet u links een uitvouwmenu. Daar ziet u achtereenvolgens:

  • invoerrechten die bekend zijn voor uw product;
  • aan welke preferentiële oorsprongsregels dit product moet voldoen, voor korting op de invoerrechten;
  • procedures en formaliteiten bij de export van dit product (zie hieronder);
  • handelsbarrières die momenteel bekend zijn bij de export naar dit land;
  • handelsstatistieken.

Access2Markets: Overview

De 'Overview'-sectie heeft naast informatie over handelsakkoorden, invoerverplichtingen en registratie-eisen ook algemene informatie over bepaalde productgroepen. Hierbij vindt u, waar mogelijk, de verantwoordelijke instanties of de regelgeving.

Access2Markets: General

Hier vindt u informatie over de benodigde formulieren bij export naar het door u gekozen land. Als u klikt op bijvoorbeeld 'packing list', krijgt u meer informatie over wanneer en voor welke goederen dit formulier van toepassing is. Daarnaast is er vaak een voorbeeld van zo'n formulier beschikbaar.

Access2Markets: Specific

In deze sectie vindt u voorwaarden die specifiek gelden voor de HS-code die u heeft ingevoerd. Het kan hier bijvoorbeeld gaan over bepaalde certificaten voor machines, quarantaineverplichtingen bij voedsel, of vergunningen voor de invoer van een product. Staan hier geen verwijzingen? Dan heeft de portal geen specifieke voorwaarden die gelinkt zijn aan de door u ingevoerde HS-code.

Meer weten?

 

Vragen over internationaal zakendoen en de Access2Markets-portal? Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?