Do's-and-don'ts in de ASEAN-regio

Gepubliceerd op:
11 november 2021
Laatst gecontroleerd op:
31 januari 2022

Wilt u geen zakelijke kansen missen in de ASEAN-landen? Houd dan rekening met de lokale etiquette en gebruiken. Hieronder vindt u een aantal belangrijke do's-and-don'ts bij het zakendoen in Zuidoost-Azië.

Ondanks dat de ASEAN-landen zich als één regio presenteren, verschillen de landen sterk in economisch en cultureel opzicht. Zo is Singapore een van de economisch meest ontwikkelde landen ter wereld. Andere ASEAN-landen worden nog tot de opkomende economieën gerekend. Ook cultureel lopen de landen uiteen. Indonesië heeft bijvoorbeeld de grootste islamitische bevolking ter wereld, terwijl landen als Myanmar en Laos overwegend boeddhistisch zijn.

Wilt u advies over de zakelijke cultuur van een of meer ASEAN-landen? Neem dan contact op met ons. Samen met het Nederlandse diplomatieke netwerk kunnen wij u helpen bij het succesvol zakendoen in Zuidoost-Azië.

Zakelijke omgangsvormen in ASEAN-landen

Neem visitekaartjes mee

Zorg dat u altijd een visitekaartje bij de hand heeft. Hier wordt in Aziatische landen nog altijd veel gebruik van gemaakt. Zorg voor een nette opmaak en vermeld eventuele titels en uw functie binnen het bedrijf.

Kies zakelijke kleding

Kleed u zakelijk. Het beste is om te kiezen voor formele kleding in neutrale kleuren. Uitbundige kleuren of opvallende kleding zijn vaak niet geschikt voor zakelijke ontmoetingen in Zuidoost-Azië.

Respecteer de hiërarchie

Spreek de zakenpartner aan met de juiste titel. Hiërarchie is belangrijk in de Aziatische cultuur. Fouten op dit vlak kunnen negatieve gevolgen hebben voor de toekomstige zakenrelatie.

Neem een geschenk mee

Als u uw zakenpartner thuis bezoekt, dan wordt een klein relatiegeschenk op prijs gesteld. Bijvoorbeeld een Nederlands souvenir of iets wat bij de zakelijke relatie past. Let erop dat in sommige landen alcoholische dranken niet worden gewaardeerd als cadeau. Trek bij binnenkomst uw schoenen uit en vermijd religie en politiek als gespreksonderwerp.

Schakel een tolk in

Zorg ervoor dat u een tolk kunt inschakelen als dat nodig is. Hoewel Engels de voertaal is bij het (internationaal) zakendoen in de ASEAN-landen, is het bij belangrijke afspraken verstandig om er iemand bij te hebben die de taal spreekt en de culturele context begrijpt.

Bouw een lokaal netwerk op

Een goede en betrouwbare partner kan het zakendoen in de ASEAN-regio makkelijker maken. Lokale partners spreken de taal en kennen de lokale gebruiken en kansen. Zij kunnen ook contact leggen met andere spelers zoals vervoersbedrijven of handelsagenten. Ook kennen ze de wetten en regels en weten welke autoriteiten van belang zijn. Steek dus tijd in het opbouwen van een lokaal netwerk.

Wees niet te direct

Wees ervan bewust dat men in Zuid-Aziatische landen minder direct is dan in Nederland. 'Nee' zeggen wordt in de meeste ASEAN-landen gezien als onbeleefd. Een sociaal wenselijk antwoord wordt soms belangrijker gevonden dan het echte antwoord. Dat iemand 'ja' zegt betekent niet altijd dat deze persoon instemt of het begrepen heeft.

Verlies nooit uw geduld

Verlies nooit het geduld, ook niet als zakelijke onderhandelingen moeizaam verlopen. Dit komt erg respectloos over en wordt – zeker in het bijzijn van anderen – als gezichtsverlies ervaren.

Vermijd het tonen van zolen

Laat nooit voeten in de richting van een zakenpartner wijzen. Zorg ook dat de onderkant van schoenen niet getoond worden. Dit kan als onbeleefd worden ervaren in de ASEAN-regio. Wijs ook niet met de vinger naar anderen om hun aandacht te vragen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?