Marktrapport China: kansen in de architectuur

Laatst gecontroleerd op:
11 oktober 2023
Gepubliceerd op:
30 augustus 2021

Hoe ziet de architectuurmarkt eruit in China en welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'The Architecture Sector in China'. Vraag het rapport gratis op via de aanvraagbutton op deze pagina.

Rapport 'The Architecture Sector in China'

RVO heeft samen met de ambassade in Beijing en de consulaten-generaal en NBSO's in China een Engelstalige kansenrapport geschreven over de Architectuursector in China. In dit rapport krijgt u een overzicht van de Chinese architectuursector, welke kansen er liggen en hoe u daarop kunt inspelen.

Architectuur in China

In de laatste paar jaar is de verstedelijking in China heel snel toegenomen. Dat biedt verschillende kansen om zaken te doen in dit land. Recente trends in de Chinese ontwerp- en bouwsector wijzen op een focus op lokale gemeenschappen, jongeren en cultuurgerelateerde projecten. Nieuwe technologieën spelen ook een steeds belangrijkere rol bij het verhogen van de kwaliteit en veiligheid van gebouwen. Bijvoorbeeld green building en smart city-oplossingen, en artificial intelligence-toepassingen.

Kansen in de Chinese architectuur

Tenders

China heeft veel projecten die via tenders worden toegewezen aan architecten. Veel van deze projecten staan ook open voor buitenlandse architecten. Zo lanceerde Shanghai in 2017 het Shanghai-masterplan 2017-2035, dat bedoeld is om van Shanghai een leefbaardere stad te maken. Een thema dat centraal staat in deze projecten is 'duurzaamheid en eco-vriendelijkheid'. Het postennetwerk in China ziet dat Nederlandse architecten vaak meer kennis hebben van deze onderwerpen dan de lokale partijen. Daardoor maken ze ook meer kans om dit soort projecten toegewezen te krijgen.

Maar er zijn nog wel enkele aandachtspunten. Om sommige tenders te kunnen winnen, is het noodzakelijk om met een lokale partij samen te werken. Ook is de concurrentie heel groot. Dat geldt voornamelijk in de zogeheten first tier-steden, zoals Beijing, maar het postennetwerk ziet dit ook in enkele second tier-steden, zoals Chengdu.

3 tips voor de Chinese markt

1. Bereid u goed voor

Een advies voor Nederlandse bedrijven is om de markt goed te onderzoeken voor zij de eerste stappen zetten. Daarnaast is het belangrijk om een goede zakenpartner te kiezen. U kunt meer te weten komen over de markt voor architectuur in China door het rapport 'The Architecture Sector in China' (in het engels) aan te vragen.

2. Neem deel aan evenementen

Het hele jaar door vinden er ook verschillende beurzen plaats die relevant zijn voor architecten en helpen met het opbouwen van een netwerk in China. Zo vindt om het jaar de 'Bi-City Biennale of Urbanism/Architecture' plaats in Hong Kong en Shenzhen. Deze beurs richt zich op architectuur en urbanisatie en wordt gebruikt als internationaal platform voor de sector.

3. Neem contact op met de ambassade

De ambassade in China kan u ondersteunen bij deelname aan zulke beurzen. Maak gebruik van elke gelegenheid om contact te leggen met belangrijke relaties en vergroot uw kansen in China door contact op te nemen met de ambassade in Peking.

Vraag direct het gratis rapport aan

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op kansen in de architectuur in China, en hoe u deze markt kunt benaderen.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?