3 tips over de Duitse zakencultuur

Gepubliceerd op:
18 oktober 2022
Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024

Een fluitje ter attentie was onnodig tijdens de Duitslanddag 2022 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. In een oude treinwagon luisterden bezoekers aandachtig naar belangrijke verschillen tussen de Duitse en Nederlandse zakencultuur. Onmisbare kennis bij het succesvol starten of zakendoen in Duitsland. Wij verzamelden 3 tips voor u.

Tip 1: Wees zichtbaar (op een beurs)

Duitsland is een echt beurzenland. Starters die de Duitslanddag bezochten konden alvast warmdraaien op een volle beursvloer. Beurzen zijn de perfecte gelegenheid om uw bedrijf veel te laten zien.

Wees op zo’n beurs formeel, gebruik aanspreektitels, spreek Duits en kom snel tot de kern. In Duitsland is dat de beste manier om een duurzame vertrouwensband op te bouwen met die mogelijke relatie of klant. Want zakelijkheid en professionaliteit worden zeer gewaardeerd.

Sluit ook vooral aan bij andere Nederlandse standhouders, zodat u elkaars netwerk kunt versterken.

Tip 2: Doe veel onderzoek

Duitse ondernemers gaan voor zekerheid en houden van gedegen bewijs, voordat ze een nieuwe stap maken. Onze oosterburen kijken erg op tegen de Hollandse kennis en kunde. Wees dus goed voorbereid en doe veel onderzoek naar uw eigen product of dienst.

Verdiep u ook in de markt van de Duitse regio waar u zaken wilt doen. Werk bijvoorbeeld samen met onderzoeksbureaus of (regionale) universiteiten.

Onderzoek daarnaast ook de behoeften en wensen van uw mogelijke klant. Zorg daarbij dat u zich inleeft in de Duitse cultuur en gewoontes. Gaat u in Duitsland bijvoorbeeld bakfietsen promoten? Dan zijn afbeeldingen van fietsers met helm op daarbij onmisbaar: Sicherheit für alle.

Tip 3: Wees geduldig 

Maak een professionele en persoonlijke indruk en toon respect voor de Duitse markt en cultuur: alle details doen er toe bij uw mogelijke zakenpartner.

Duitsers zijn over het algemeen erg grondig. Uw voorstellen en ideeën worden besproken tot in de top van de organisatie. Daarom kan het even duren tot een belangrijke beslissing wordt genomen en u daarvan hoort.

Is het contract eenmaal ondertekend? Dan heeft u meestal een partner voor de lange termijn. U reist als het ware niet meer per boemeltrein, maar in een razendsnelle intercity de Duitse grens over.

Spreek met onze experts voor meer advies

Goede kennis van de Duitse taal en cultuur is een must bij het zakendoen in Duitsland. Bekijk onze Do’s en Dont’s in Duitsland voor nog meer tips.

Heeft u meer vragen over het vinden van een zakenpartner in Duitsland? Of over andere exportzaken? Neem dan contact op met ons. Onze experts gaan graag met u in gesprek over uw exportmogelijkheden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?